Luchtbrug volgt kinderen met astma beter online

lucht cloud wolken

Het online zorgconcept Luchtbrug is een goede manier om kinderen met astma te volgen en te begeleiden. Dat zegt het Radboudumc na een geslaagde proef. Kinderlongarts in opleiding Lara van den Wijngaart promoveert op 9 oktober op haar onderzoek hierover.

Door de Luchtbrug hoeven kinderen minder vaak naar het ziekenhuis. Bovendien kunnen zij laagdrempeliger communiceren met hun artsen. Zij en hun ouders kunnen makkelijker hun individuele zorgplan met informatie over medicatie, doelen en actieplan bij klachten inzien.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er veel aandacht voor zorg op afstand. Online monitoring via Luchtbrug doet dit al jaren. Het promotieonderzoek eHealth in paediatric asthma – From promise to practice van Lara van den Wijngaart keek naar de effectiviteit en doelmatigheid ervan. Het is een initiatief van het Radboudumc, mede mogelijk gemaakt door het Longfonds en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Online monitoring

Routinecontroles voor kinderen en jongeren met astma kunnen door online communicatie vervangen worden. Het proefschrift van van den Wijngaart laat zien dat de kwaliteit van de zorg en van leven behouden blijft.

In het onderzoek werden ruim 200 kinderen met astma verdeeld over twee groepen. De ene groep elke vier maanden fysiek op controle kwam en de andere groep elke acht maanden kwam en daarbij maandelijks de Luchtbrug gebruikte. Hieruit bleek dat de astmacontrole verbeterde in de groep die Luchtbrug gebruikte.

Verder zijn ook de voordelen voor zorgverleners groot. Een deel van de taken kan bijvoorbeeld verschuiven van de kinderarts naar de kinderverpleegkundigen. Spreekuren worden doelmatiger omdat een deel van de informatie al bekend is. Artsen hebben via Luchtbrug een beter zicht op hun patiënt vanwege de continue monitoring. Bovendien hebben zorgverleners zo meer tijd voor complexere patiënten.

18 ziekenhuizen

Luchtbrug is een eHealth-innovatie die zo’n 10 miljoen euro per jaar kan besparen. Inmiddels gebruiken 18 ziekenhuizen deze innovatie. De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) besloot recent  om vergoeding van Luchtbrug mogelijk te maken.

Lees ook:
  • Coronacrisis geeft ons lessen in onzekerheid
  • Sneak preview essay The retailization of healthcare

 

Gerelateerde berichten...

X