Makers Chome-extensies moeten gebruik data doorgeven

www met wereldbol domeinnamen

Makers van Chome-extensies moeten vanaf januari doorgeven welke data ze van gebruikers verzamelen en hoe ze dat gebruiken. Dat blijkt uit een nieuwe blog van techreus Google.

Browserextensies zorgen voor extra functies. De populairste zijn bijvoorbeeld een adblocker. pop upblocker, wachtwoordbeheer of een wachtwoordkluis. Ze zijn bij alle soorten browsers in gebruik.

Gegevens verzamelen

Ontwikkelaars van Chome-extensies van de Google-browser moeten in het vervolg aan Google kunnen overleggen of ze inloggegevens verzamelen en wat ze met die gegevens doen. Verder moet ook duidelijk zijn of ze gegevens verzamelen waarmee je de identiteit van een gebruiker kunt vinden.

Extensiemakers moeten wel snel zijn want het nieuwe beleid gaat al in op 18 januari. Daarbij komt ook dat ze niet alleen Google maar ook de klant moeten informeren. Dat moet op de website van de ontwikkelaars van de extensie. En dat kan niet in kleine lettertjes en in juridische formuleringen maar in klare taal.

Bedrijven krijgen tot maart om alles in orde te maken, maar al voor die tijd kunnen makers van extensies een waarschuwing en een label in de zoekresultaten krijgen als ze niet aan de eisen voldoen. Als in maart de zaak nog niet in orde is wordt de extensie verwijderd uit Chrome. Ook een verbod op dataverkoop aan derden hoort bij de nieuwe voorwaarden, net als het verzamelen van data om daarmee gepersonaliseerde advertenties aan de gebruikers te bieden.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X