Medewerker Rijnstate gluurt naar borstfoto’s 164 patiënten

spionage

Een afdelingshoofd van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gluurde in 164 patiëntendossiers naar borstfoto’s. De medewerker is volgens omroep Gelderland meteen ontslagen. De betreffende patiënten weten er intussen van. Het ziekenhuis heeft ook aangifte gedaan, maar wil verder niet op de zaak ingaan.

Het zou gaan om een afdelingshoofd en niet iemand met een medische functie. Uit hoofde van zijn functie kom hij wel de dossiers met de borstfoto’s inzien. Een van de patiënten weet om wie het gaat, maar het ziekenhuis bevestigt dat niet. Het enige dat ze wel melden is dat zij geen aanwijzingen hebben dat de medewerker de foto’s op internet heeft gezet.

Duidelijk is wel dat een periodieke controle zorgde dat de zaak boven tafel kwam.Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is intussen op de hoogte. De betreffende patiënten hebben een excuusbrief ontvangen met een aanbod voor nazorg. Een aantal van hen overweegt zelf ook aangifte te doen, maar of dat gebeurd is, is nog niet bekend.

Veel patiënten zijn er ondanks de maatregelen en verzekeringen nog niet gerust op. De moeder van een van de patiënten werd zo ongerust dat ze een klacht indiende en de publiciteit opzocht. Omroep Gelderland sprak patiënten die met een heleboel vragen blijven zitten. Wanneer de medewerker de foto’s inzag bijvoorbeeld, wat diegene precies zag, wanneer dat is begonnen en gestopt. En of ze het risico lopen dat de foto’s straks op internet rondgaan. Het enige dat bekend is, is dat de persoon meestal keek naar foto’s van vrouwen en meisjes die een borstoperatie moesten ondergaan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X