Meer mensen twijfelen aan waarheid online informatie

influencers online informatie Influencer marketing

In 2023 gaf 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aan soms online informatie te zien of lezen die volgens hen niet waar is, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan. In 2021 was dit 63 procent. Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen van het CBS.

Het onderzoek vindt in alle EU-landen op dezelfde manier plaats. In 2023 namen ongeveer 6,5 duizend personen van 12 jaar of ouder deel. De EU wil graag weten hoeveel mensen op internet informatie zien die volgens hen niet waar is, en wat ze vervolgens doen met onjuiste online informatie. Dit is een onderdeel van de digitale vaardigheden van mensen. Ruim de helft van de twaalfplussers zei op sociale media zulke berichten te zien. Ongeveer een kwart gaf aan dat ze soms misleidende berichten op nieuwswebsites zien.

18 tot 35-jarigen zien meeste online informatie die mogelijk niet waar is

18- tot 35-jarigen zeiden tweeënhalf keer zo vaak als 75-plussers, online informatie te zien waarbij ze aan de waarheid twijfelden. Dit nam toe ten opzichte van 2021 onder 12- tot 18-jarigen, en onder 65-plussers. Van mensen met een hbo- of universitaire opleiding zei 76 procent zulke berichten te zien, tegen 57 procent onder degenen met hooguit een vmbo-diploma.

Van de mensen die aangaven informatie op internet te zien waarover ze twijfelden, zei 66 procent dat ze nagingen of deze informatie waar was. Ruim 80 procent van hen gaf aan dit te doen door naar meer informatie te zoeken op andere nieuwswebsites of Wikipedia. De helft zei de bron te controleren. Rond 30 procent gaf aan de informatie offline met anderen te bespreken, of offline naar meer informatie zoeken. Ruim 20 procent heeft de informatie niet gecontroleerd.

Bijna helft Nederlanders checkt online informatie, hoogste in EU

In 2023 had Nederland van alle EU-27 landen het hoogste percentage inwoners (van 16 tot 75 jaar), dat op internet wel eens twijfelt aan informatie, of iets leest dat niet waar blijkt te zijn  (71 procent). In Finland zei 70 procent van de 16- tot 75-jarigen dit. In Roemenië was dit met 29 procent het laagst. Het EU-27 gemiddelde was 49 procent.

Van de Nederlanders controleert 46 procent de informatie door op internet naar meer informatie te zoeken, de bron te controleren, op internet discussies te volgen, of door offline informatie te bespreken. Dit is verreweg het hoogste percentage in de Europese Unie (gemiddeld 24 procent). Vijftien procent van de Nederlanders controleerde zo’n bericht niet. Van de Finnen gaf 26 procent dit aan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...