Mentale belasting online vergaderen groot

dossier

Hoewel thuiswerken voordelen met zich meebrengt, zoals een betere balans tussen werk en privé leven, het besparen van reistijd en het verminderen van de impact op het milieu, kan online vergaderen mentaal belastend zijn. Onderzoek onder 1.4000 besluitvormers en kantoormedewerkers wijst dat uit. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat 93 procent van de ondervraagden gemiddeld meer dan twee uur per dag aan online meetings besteed met collega’s, partners en klanten. 33 procent van de ondervraagden gaf aan zelfs meer dan vier uur per dag in online meetings te zitten.

Overbelast door video

Al eind jaren negentig deed men onderzoek waaruit bleek dat interactie met audio en video veeleisender is dan audiogesprekken en dat mensen hiervan overbelast kunnen raken. Echter kreeg dit onderwerp weinig aandacht vóór 2020 maar toen het aantal online vergaderingen praktisch van de ene op de andere dag massaal toenam in de nasleep van de Covid-19 pandemie, werd het een onderwerp waar iedereen over mee kan praten.

95 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze zich uitgeput voelen na dagen vol vergaderingen en dat zowel de bedrijfscultuur als de technologie moet veranderen om het vele video vergaderen vol te kunnen houden. 81 procent ervaart ook fysieke impact.

Achtergrondgeluid storend

Storende factoren die het volgen van een online niet gemakkelijker maken zijn achtergrondgeluiden (37%), slechte geluidskwaliteit (34%) en videokwaliteit (32%). 69 procent gebruikt een laptop voor de meeste vergaderingen en meer dan de helft (54%) verklaart dat zij niet over de juiste technische hulpmiddelen beschikken om effectief op afstand samen te werken.

Om voor wat verlichting te zorgen stellen respondenten drie relatief eenvoudige veranderingen voor. 42 procent wil het aantal vergaderingen dat achter elkaar begint verminderen, 33 procent wil een verplichte pauze van vijf minuten tussen vergaderingen en 27 procent stelt voor om permanente vergadervrije dagen in te voeren.

Maar ook op technisch gebied valt wat te winnen. Denk daarbij aan ruisonderdrukking en aan transcriptie in verschillende talen.

Gerelateerde berichten...