3min Personeel

“Thuiswerken zet Google op achterstand”

“Thuiswerken zet Google op achterstand”

Voormalig Google CEO Eric Schmidt zegt dat het bedrijf de AI-race verliest van OpenAI en Anthropic omdat het personeel mag thuiswerken.

Rob van der Hoeven, jarenlang de topman van Citrix in Nederland riep 15 jaar geleden al dat de oplossingen van zijn bedrijf thuiswerken (wat toen “het nieuwe werken” heette) mogelijk zou maken. Er was een pandemie voor nodig om remote werken echt van de grond te krijgen. En nog steeds is niet elke manager overtuigd van het nut ervan.

Na de uitbraak van Covid stapten veel bedrijven noodgedwongen over op thuiswerken. Medewerkers mochten van de overheden immers niet langer in de kantoortuin werken. 

Remote werken als eis

Na het einde van de lockdowns keerden lang niet alle medewerkers terug naar de kantooromgeving. Sterker nog: voor veel (potentiële) werknemers is hybride werken een harde eis. Nu de arbeidsmarkt krap is voldoen bedrijven graag aan die eis. Sterker nog, je betalen de inrichting van de werkplek vaak of geven een thuiswerkvergoeding.

Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google, heeft niets met dat thuiswerken. “Thuiswerken is precies de reden waarom het bedrijf de AI-race verliest van de concurrenten, zoals OpenAI en Anthropic.” 

“Vroeg naar huis”

Business Insider citeert uitspraken die de invloedrijke topman deed tijdens een gesprek met studenten van Stanford University. Hij kreeg daar de concrete vraag waarom Google de AI-ontwikkelingen niet kan bijhouden. Hij antwoordde: “Google besloot dat de balans tussen werk en privé en dus de balans tussen vroeg naar huis gaan en thuiswerken belangrijker was dan winnen.”

Schmidt voegde eraan toe dat reden waarom startups vaak zo goed presteren gelegen is in het feit dat mensen er keihard werken. “Het spijt me dat ik zo direct ben,” sloot de oud-topman af. “Het is een feit dat als jullie de universiteit verlaten en een bedrijf oprichten, dat je dan niet wint van concurrenten als je jouw medewerkers maar één dag per week naar kantoor laat komen.”

De kritiek van Schmidt is overigens wat kort door de bocht. De medewerkers van Google hebben beslist geen blanco cheque als het om thuiswerken gaat. Het Diversiteitsjaarverslag van Google uit 2022 onthulde een nieuw hybride werkmodel. Werknemers zijn drie dagen op kantoor en twee dagen op een locatie naar keuze. Vorig jaar zei Google volgens Business Insider dat het toezicht houdt op de aanwezigheid van werknemers op kantoor. En dat de resultaten van die monitoring onderdeel uitmaken van de prestatiebeoordelingen.

Drie keer per week

Thuiswerken wordt tegenwoordig eerder als noodzaak gezien, dan als een leuk extraatje. Zo geeft meer dan de helft (57%) van Nederlandse werknemers aan dat ze nooit zouden kiezen voor een bedrijf dat werken op afstand niet faciliteert. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47 procent) geeft aan tegenwoordig twee tot drie keer per week op kantoor te werken. Bijna een kwart zegt overwogen te hebben om hun baan op te zeggen vanwege het hybride werkbeleid van hun organisatie (24 procent).