Miljoenenboete voor Facebook om misleidende informatie rond overname WhatsApp

Facebook heeft de privacy van miljoenen mensen geschonden rond de overname van chatdienst WhatsApp. Het bedrijf kan daarvoor volgens de Europese Commissie een boete van 110 miljoen euro tegemoet zien.

Aanleiding is de overname van WhatApp door Facebook in 2014. De techreus beloofde daarbij plechtig dat de gebruikersgegevens van beide partijen niet aan elkaar gekoppeld zouden worden. Dat lukte tot vorig jaar. Toen gebeurde dat alsnog. De boete heeft geen gevolgen voor de overname zelf. De werd drie jaar geleden namelijk al definitief goedgekeurd.

Brussel stelt in haar oordeel dat Facebook al ten tijde van die overname in 2014 de mogelijkheden om de bestanden te koppelen kende. Daar maakte het bedrijf echter geen melding van.

“We need accurate #facts to do our job. @facebook now fined 110 mio € for giving wrong/misleading information when it took over WhatsApp.” Dat tweette de Europese commissaris van Mededinging Margrethe Vestager dondeerdag,

 

Niet onverwacht

De boete komt niet onverwacht. De sociale mediasite liet vorig jaar zomer al weten dat het de gebruikersgegevens van WhatsApp aan Facebook ging koppelen. Dit betekende dus ook dat de 06-nummers van WhatsAppgebruikers in handen van de techsite zouden komen. Europa maakte toen al bezwaar.

Facebook zegt de informatie te gebruiken voor advertenties, maar ook voor vriendschapssuggesties. Het bedrijf heeft daarbij overigens geen toegang tot conversaties.

De melding van het voornemen kwam het bedrijf op een storm van kritiek te staan. Ook de Europese privacywaakhonden sloegen aan, waarop Facebook in november tijdelijk stopte met gebruik van WhatsApp-data in Facebookdiensten. Dit gold overigens alleen voor gebruikers in Europa.

 

AP oordeelt ook

Naast de Europese boete kan Facebook nog claims van aparte Europese lidstaten tegemoet zien. Onder andere van van onze eigen Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zij stelden deze week namelijk dat de handelswijze van Facebook ook in strijd is met de Nederlandse privacywet.

Volgens de AP verwerkt het bedrijf persoonsgegevens van zowel gebruikers als niet-gebruikers, maar informeert niemand daar afdoende over. Als Facebook de werkwijze niet heeft aangepast kan een forse boete het gevolg zijn.

Ook Duitsland is met een vergelijkbare claim tegen de sociale mediasite bezig. De rechter daar oordeelde kort geleden ook dat data van Duitse WhatsApp-gebruikers niet gebruikt mag worden door Facebook. Dat zelfde stelt Italië, maar zij zijn al een stap verder. Daar is inmiddels uitspraak gedaan in het nadeel van het bedrijf van Mark Zuckerberg.

Ook Frankrijk heeft al een boete opgelegd. Het land eist een bedrag van 150.000 dollar voor het schenden van de privacy van de Fransen. Hier ging het ook om het feit dat gebruikers niet konden weten of, en zo ja hoe, hun gegevens werden gebruikt.

 

 

Gerelateerde berichten...

X