Ministerie stuurt heimelijk toch aan op landelijk EPD

zorg puzzel EPD

Het Ministerie van VWS stuurt heimelijk toch aan op een landelijk EPD. Dat stelt Privacy First in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

De privacy-organisatie stelt dat het ministerie buiten het zicht van de Tweede Kamer om, actief een nieuwe variant van het gesneuvelde landelijke EPD in het zadel wil helpen. Die heet de Online Toestemmingsvoorziening (OTV/Mitz). Dit idee is van het Informatieberaad Zorg.

Privacy First vindt het voorstel voor de Online Toestemmingsvoorziening (OTV/Mitz) overbodig. Maar meer nog, onwenselijk en een ernstige schending van de privacy van patiënten. Het feit dat het buiten de Kamer om gaat vindt de organisatie onverteerbaar.

Doorontwikkeling

In 2011 verwierp de Eerste Kamer de plannen voor een landelijk EPD. “Ondanks dat de Minister van Medische Zorg en Sport bij herhaling stelt te koersen op een gegevensuitwisseling binnen het zorgproces, blijft het Informatieberaad Zorg volharden in gebruik van een gecentraliseerde infrastructuur,” staat in de brief.

Voor patiënten zou dit draconische gevolgen hebben. “Zeg je ’nee’ tegen deelname aan de OTV, dan kunnen er geen medische gegevens meer worden uitgewisseld. Zelfs versturen van een recept, of een papieren dossier, is dan niet meer mogelijk. Op deze wijze worden patiënten gedwongen het medisch beroepsgeheim te doorbreken en een brede, ongerichte ontsluiting van hun medische gegevens te accepteren.”

Opt in

In 2014 kwam het recht op een ‘opt-in’ in de wet. Volgens Privacy First maakt de OTV dit nu weer ongedaan. Het Informatieberaad Zorg neemt bovendien samen met Zorgverzekeraars Nederland plaats op de stoel van de wetgever. Dat is vanuit democratisch oogpunt pertinent onaanvaardbaar.

Het was juist om de privacy dat het oude EPD sneuvelde in de Eerste Kamer. Daarna kwam de  opvolger, het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Lees ook:
  • It is not the EPD, stupid!
  • Meer grip op resultaat en kosten? Digitaliseer je zorgpaden

Gerelateerde berichten...

X