Mobiele operators starten steeds meer eigen 5G core netwerken

6g 5g

Ongeveer de helft van de mobiele operators is bezig met de uitrol of planning van standalone 5G core netwerken. Dat blijkt uit een IDG-enquête onder serviceproviders wereldwijd.

Bijna alle 5G-exploitanten hebben intussen niet-standalone core netwerken. Ze beschikken dus niet over een speciale 5G-core. Maar het aantal standalone netwerken groeit nu hard, Aan het einde van 2020 was 18 procent van de ondervraagde netwerkexploitanten bezig met de implementatie van een standalone 5G-core. Daarbij is nog eens 29 procent van plan was dit te doen.

Europa

Europa loopt iets achter op Azië. Van de Europese respondenten was 21 procent bezig met de uitrol van een standalone 5G-core. Nog eens 21 procent zit in de planningsfase. In Azië heeft al 22 procent al een standalone 5G-kern geïnstalleerd en nog eens 41 procent heeft plannen ervoor.

Ongeveer 90 procent van de Europese respondenten verwacht de overgang naar 5G standalone tegen eind 2023 klaar te hebben. Dat komt in grote lijnen overeen met de respons in Noord-Amerika (96 procent), het Midden-Oosten en Noord-Afrika (94 procent) en Azië (86 procent).

Voor een 5G-implementatie hebben de ondervraagde exploitanten een duidelijke voorkeur voor verticale stacks van één leverancier (73 procent wereldwijd) boven een horizontale, best-of-breed strategie (23 procent). De Europese respondenten weerspiegelden deze verdeling.

De edge

Edge computing, ofwel de rekenkracht dichter bij de eindgebruikers plaatsen, is een van de belangrijkste kenmerken van 5G-netwerken. Hierbij staat wereldwijd 60 procent van de operators open voor samenwerking met de grote publieke cloud-platformen om edge-capaciteit te bouwen. In Europa zegt echter slechts 18 procent dat zij zullen samenwerken of dat al doen met de publieke cloud-platformen,. Vier van de tien exploitanten over de hele wereld zeggen dat ze hun eigen edge-netwerken aan het bouwen zijn of dat zullen gaan doen.

“Omdat edge computing van fundamenteel belang is om de belofte van 5G van zeer grote connectiviteit waar te maken, is het cruciaal dat mobiele operators een weloverwogen en duurzame edge-strategie hebben.” Dat zegt Bart Salaets, Senior Director of Solutions Engineering bij de opdrachtgever van het onderzoek F5. “Operators hoeven niet alles in te zetten op één enkele publieke cloud. Nieuwe oplossingen maken het voor mobiele operators eenvoudig om applicaties en netwerkfuncties in meerdere cloud- en edge-omgevingen in te zetten en te beveiligen.”

Van 4G naar 5G

Gevraagd naar de technische uitdagingen bij een soepele overgang van 4G naar 5G, identificeerden de respondenten drie belangrijke kwesties. De eerste is de behoefte aan een uniform beveiligingsbeleid voor 4G en 5G. De tweede is de signalering en internetworking tussen nieuwe en oude netwerken. De derde is de uitdaging om virtuele netwerkfuncties (VNF’s) succesvol te laten samenwerken met cloud native functies (CNF’s).

In elke regio wezen respondenten dezelfde drie uitdagingen aan als de belangrijkste. Europese exploitanten benadrukten echter de uitdaging van het verenigen van het beveiligingsbeleid in 4G- en 5G-netwerken. 61 procent beschreef dit als het belangrijkst. Dit werd gevolgd door 4G/5G-internetworking (53 procent) en VNF/CNF-samenwerking (53 procent).

Lees ook:
  • ACM onderzoekt digitale infrastructuur IP-interconnectie
  • Onderhoudsvrije tracking van containers, trailers, glasbokken en materieel

Gerelateerde berichten...