Moderne technologie in de zorg wint terrein

Pieter van Foreest flexibiliseert zorgcommunicatie

Moderne technologie in de zorg wint duidelijk terrein. Ruim 56% van de patiënten gebruikt moderne technologie voor de gezondheid, zoals medische sites (27%) en stappentellers (22%). Vrouwen maken vaker dan mannen gebruik van moderne technologieën.

Dat blijkt uit de nieuwste patiëntenmonitor. De jaarlijkse monitor is een initiatief van de Patiëntenfederatie.

Mensen blijken redelijk vertrouwen te hebben in AI in de zorg. Wel zien ze het vooral als aanvulling op de zorgverleners. Verder staat 75% van de respondenten van de monitor ervoor open om aangemoedigd te worden voor het gebruik van (nog meer) moderne technologieën. Vooral als dit gebruik vanuit medische hoek wordt geadviseerd, bijvoorbeeld door de eigen huisarts of een andere zorgverlener. Dit geldt zowel voor deelnemers die al gebruik maken van moderne technologie als voor deelnemers die dit nog niet doen.

Stappentellers

Verder gebruikt een groeiend aantal patiënten allerlei vormen van moderne technologie. De meest genoemde apps zijn bijvoorbeeld  workout (runkeeper, strava, stappenteller etc.), voeding (eetmeter, calorieënteller etc.), mindfulness of gezondheid in het algemeen. Mensen noemen ook hulpmiddelen (thuisbloeddrukmeters, tensapparaat, glucosemeter, cpap, saturatiemeter etc.), telemonitoring en een patiëntendossier of medisch portaal.

De huisarts en medisch specialist vertrouwen mensen het meest met de eigen gezondheid. Als de huisarts of een andere zorgverlener dit zou adviseren, staat 75% ervoor open om (nog meer) moderne technologie te gaan gebruiken.

Zorgen om privacy hebben mensen wel bij gebruik van moderne technologie. Tegelijkertijd is het overgrote deel bereid om hun gegevens te delen. Voorwaarden die zij noemen is dat de gegevens anoniem worden gedeeld en niet voor een commercieel doel worden gebruikt.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X