Monitor nummeruitgifte terughaalacties maken meer mobiele nummers beschikbaar

mobiel toegangscode intoetsen

Het aantal 06-nummers dat in gebruik is, ligt voor het eerst sinds jaren onder de 90%. Dat staat in de Monitor nummeruitgifte van  de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Terughaalacties van ongebruikte nummers gaan zorgen voor extra ruimte.

De ACM deed onderzoek naar het gebruik van 06-nummers door telecombedrijven. Een deel van die nummers bleek ongebruikt op de plank te liggen. Op verzoek van de ACM gaven deze bedrijven 1.460.000 nummers terug. Ze komen na een ‘afkoelperiode’ opnieuw beschikbaar voor uitgifte.

Dat afkoelen is nodig om te zorgen dat een nieuwe nummergebruiker geen last krijgt van mensen die de vorige nummergebruiker willen bereiken. Als deze nummers na een jaar weer beschikbaar komen zal het uitgiftepercentage voor het eerst sinds 2012 onder de 90% uitkomen.

 

Informatiediensten

Het aantal informatienummers en abonnee-informatienummers (voor opvragen van telefoonnummers) dat in gebruik is, daalt al jaren. De ACM houdter scherp toezicht op zodat het juiste nummer voor de juiste dienst beschikbaar komt. In 2019 publiceerde de ACM de leidraad ‘Voorkomen misleiding bij doorschakeldiensten’. Hierin wordt beschreven waar advertenties voor doorschakeldiensten aan moeten voldoen om niet misleidend te zijn. Aanvragen voor 090x-nummers en 18xy-nummers voor doorschakeldiensten, worden getoetst aan de hand van deze leidraad.

 

Voorraad

De ACM beheert de voorraad van alle telefoonnummers in Nederland. De Autoriteit kent op aanvraag nummers toe, zoals informatienummers, bedrijfsnummers en nummers die telecomaanbieders aan hun klanten kunnen geven. In de nummerplannen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is bepaald welke nummerreeksen bestemd zijn voor welke toepassingen. Per categorie is er een beperkt aantal nummers beschikbaar.

De ACM houdt toezicht op het gebruik van de nummers. De nummermonitor is een jaarlijkse monitor waarin de ACM de ontwikkelingen van de nummeruitgifte rapporteert. Zo kan de Minister van EZK tijdig inspelen op mogelijke tekorten en eventuele aanpassingen in een nummerplan kan doorvoeren.

De ACM legde vorig jaar twee aanbieders van telefonische doorschakeldiensten een last onder dwangsom op vanwege misleiding. Het gaat voor elke aanbieder om EUR 20.000 per week, met een maximum van EUR 500.000. De monitor moet duidelijk maken wat wel en niet mag.

Gerelateerde berichten...

X