Morgen geen landelijke invoering CoronaMelder

corona app coronaMelder

Vanaf morgen komt er nog geen landelijke invoering van de app CoronaMelder. De app kam namelijk pas van start als de Corona-spoedwet is goedgekeurd.

De Eerste en Tweede Kamer moeten de wet echter nog goedkeuren. Afgelopen vrijdag passeerde de wet wel de Ministerraad. De beide Kamers zijn inmiddels via een brief ingericht door Minister Hugo de Jonge.

Wettelijke basis

Grote aanjager van het besluit voor uitstel van de landelijke invoering is de Autoriteit Persoonsgegevens. Die stelt dat er eerst een wettelijke basis nodig is voordat de app in gebruik mag komen. In die wet moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat de persoonsgegevens die via de app beschikbaar komen alleen gebruikt mogen worden voor eventueel bron- en contactonderzoek.

Verder moet ook duidelijk zijn dat gebruik van de app helemaal vrijwillig is. De Tweede Kamer drong vorige week nog aan op deze aanvulling in de coronawet. Dit moet zorgen dat bijvoorbeeld restaurants mensen niet mogen weigeren als blijkt dat ze de app niet gebruiken.

Aanvulling

De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Mensen zijn zo beter in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gebruik van de app is geheel vrijwillig.

Verder wordt er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker opgeslagen. Bovendien mag niemand direct of indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot gebruik van de app. Zo mag een restauranteigenaar bijvoorbeeld gebruik van CoronaMelder niet verplicht stellen.

Voordat de app landelijk van start gaat vinden er nu testen plaats in Drenthe, Twente, IJsselland, Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland. Bedoeling is te kijken hoe de CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Verder wordt bekeken of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en.

Gerelateerde berichten...

X