Nederland doet mee aan Europese Cloud Federatie

strategie

Nederland gaat deelnemen aan een samenwerkingsinitiatief van de Europese Commissie. Deze Europese Cloud Federatie moet de gezamenlijk de Europese cloudinfrastructuur versterken.

Gisteren tekende staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat de overeenkomst. De ondertekening van het initiatief gebeurde tijdens de informele Telecomraad. Ook andere EU-bewindspersonen zetten hun handtekening. De Europese Cloud Federatie moet initiatieven als GAIA-X en andere losse Europese initiatieven bij elkaar brengen.

Net als andere Europese landen raakt Nederland doordrongen van het belang van zowel voldoende opslag als een veilige en betrouwbare uitwisseling van data voor maatschappelijke en economische toepassingen.

De ondertekening past in de Nederlandse digitaliseringsstrategie. Daarmee begon de overheid in 2018 en wordt elk jaar herzien. Dit jaar staat de Nederlandse Digitaliseringsstrategie op scherp vanwege corona is veel duidelijker waar het goed gaat en waar het beter moet.

 

Online Trust Coalitie

In Nederland zelf zijn al diverse initiatieven al aan de slag met in kaart brengen van risico’s. Zo werkt de Online Trust Coalitie in publiek-privaat verband aan vergroting van transparantie en vertrouwen in de cloudmarkt. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden werken verder in de Data Sharing Coalition aan makkelijk, veilig en betrouwbaar datadelen tussen sectoren. Ook ging vorig jaar de Nederlandse AI Coalitie van start om op dat specifieke thema samen te werken. De overheid is daarbij ook betrokken.

Ook andere EU-lidstaten werken aan het verbeteren van de cloudinfrastructuur. Zo is er het private Duits-Franse initiatief GAIA-X. GAIA-X ontwikkelt standaarden om zo het aanbod van clouddiensten in Europa te verrijken.

Belangen

EZK ondersteunt verschillende Nederlandse bedrijven die zich hierbij willen aansluiten en zorgt dat de Nederlandse belangen daarin ook aan bod komen. De Europese Cloud Federatie brengt deze en andere initiatieven bij elkaar.

Keijzer: “Gebruik en opslag van data zijn inmiddels een noodzakelijke basis en het belang voor bedrijven, onderzoekers, overheidsorganisaties en uiteindelijk ook consumenten neemt alleen maar toe. Bijvoorbeeld als we data efficiënter willen gebruiken binnen de industrie, willen delen tussen sectoren en inzetten voor de zorg, om betere diagnoses te kunnen stellen. Er zijn echter ook zorgen over voldoende grip op strategische en gevoelige data. Vandaar dat ik diverse Nederlandse initiatieven ondersteun, maar ook binnen Europa wil samenwerken, omdat de kansen en risico’s van de digitale economie grensoverschrijdend zijn.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...