Nederland lanceert eerste militaire nanosatelliet

mindef Werken aan nanosateliet

Halverwege maart gaat met de eerstvolgende lancering de eerste Nederlandse militaire nanosatelliet de lucht in. De BRIK-II is een experimenteel project waarmee Defensie voor het eerst zelf gaat werken aan militaire communicatie via de ruimte.

De nanosatelliet is zo groot als een melkpak. Het plan wordt uitgevoerd door het bedrijf Virgin Orbit in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht.

Afhankelijkheid

Defensie zette het plan op vanwege de groeiende afhankelijkheid van satellietsystemen. Dat geldt zeker voor navigatie- en communicatiesystemen. Daarmee gaan zowel kansen als bedreigingen gepaard. De NAVO verklaarde daarom eind 2019 de ruimte tot operationeel domein. In de Defensievisie 2035 is onder andere beschreven dat gebruik van de ruimte een noodzakelijke schakel wordt van het informatiegestuurd optreden van de krijgsmacht.

Nanosatellieten, zijn qua omvang net iets groterdan een melkpak,. Ze zijn daardoor goedkoper dan de grote traditionele satellieten en kunnen in grotere aantallen in een baan om de aarde worden gebracht. Zo verklein je de kwetsbaarheid van het systeem als geheel. Met de lancering van de BRIK-II kun je volgens Defensie aantonen dat een dergelijke satelliet geschikt is voor relevante (militaire) communicatie en informatietoepassingen.

Samenwerking

De bouw van de BRIK-II onderstreept het innovatieve vermogen van Nederlandse industrie en kennisinstituten om relevante militaire en/of dual use capaciteiten te ontwikkelen. Het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space (ISISPACE) is de ontwerper en integrator van de BRIK-II.

De naam BRIK-II is niet geheel toevallig. De naam staat symbool voor de ontwikkeling van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart sinds 1913. Toen bouwde Marinus van Meel ‘De Brik’. dat was het eerste vliegtuig voor de toenmalige ‘Luchtvaartafdeeling’ in Soesterberg. De Nederlandse krijgsmacht zette het in om het luchtvaartdomein te ontdekken. Om zijn pioniersgeest te herdenken, kreeg de eerste nanosatelliet de naam BRIK-II.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X