Nederland moet telecomregels EU sneller doorvoeren

Vlaggen EU

Nederland moet moet de Europese telecomregels, die al in december 2018 ingingen nu snel gaan doorvoeren. Dat zegt de Europese Commissie in een aanmaningsbrief die Nederland ontving. Nog 23 andere landen ontvingen de brief ook.

De deadline voor de invoering van de telecomregels was december vorig jaar. Momenteel waren alleen Griekenland, Hongarije en Finland op tijd. De nieuwe EU-regels moeten zorgen voor meer keuzevrijheid en rechten rond bijvoorbeeld internet- en telefoniediensten. De contracten moeten veel duidelijker worden ende dienstverlening beter.

Noodcommunicatie

De bedoeling van de nieuwe regels is ook dat de noodcommunicatie efficiënter en toegankelijker wordt. De exploitanten krijgen verder onder de nieuwe regels stimulering in de vorm van extra investeringen in netwerken met hoge capaciteit en een grotere voorspelbaarheid van de regelgeving. Onder de nieuwe regels komt er in de hele EU een enkel maximum roamingtarief.

Behalve de maatregelen nemen moeten de landen de Europese Commissie ook berichten als alles gebeurd is. Alle landen die een brief kregen moeten binnen twee maanden reageren.

Dat zoveel landen de deadline hebben gemist komt niet uit de lucht vallen. Zo bleek vorig jaar oktober al dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het Nederlandse wetsvoorstel voor de nieuwe regels niet op tijd af zou hebben. Daarnaast kost het hele traject dat zo’n voorstel vervolgens moet doorlopen meer tijd. Zo is nu nog steeds niet helder hoever het allemaal is.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X