Nederlanders laks met beveiligen smartphone en tablet

De smartphone speelt voor velen van ons een onmisbare rol in ons dagelijks leven. Wij behandelen onze smartphone zelfs alsof ze echte mensen zijn. Onze smartphone staat ons gemiddeld 22 uur per dag bij: hij is het portaal naar onze vrienden, onze familie, de rest van de wereld. Is er even geen sociaal contact of behoefte aan informatie, dan vermaakt hij ons met spelletjes of filmpjes.

Het internetverkeer via smartphones en tablets groeit  daardoor enorm. Kortom: hij is onze nieuwe beste vriend. Recent onderzoek door MediaTest in opdracht van Kaspersky Lab Benelux maakt echter duidelijk dat we slecht voor die beste vriend zorgen. Waar we onze pc standaard beschermen tegen gevaren van buitenaf, lijken we ons via mobiel internet volkomen veilig te wanen. Dat is niet terecht en zelfs gevaarlijk.

Maar liefst 85 procent van de Nederlanders is per dag minimaal twee uur online, 41 procent zelfs meer dan vier uur. Vrijwel iedereen gebruikt hiervoor een computer, maar een gestaag groeiende groep maakt voor dit doel ook dikwijls gebruik van de smartphone en steeds meer mensen gaan met een tablet internet op. De toename van mobiele malware is enorm en wordt naar verwachting alleen maar groter. En dat niet alleen: de kwaadwillende software wordt steeds geavanceerder en gemener.

Op het eerste gezicht lijkt het wel los te lopen met de bescherming op het wereldwijde web: 85 procent van de ondervraagden geeft aan beveiligingssoftware te hebben geïnstalleerd en ruim 65 procent voorziet deze programmatuur ook regelmatig van een update. Een kleine 57 procent zegt altijd op zijn hoede te zijn voor potentiële gevaren, bijna driekwart opent geen links in e-mails van onbekende afzenders en dik 55 procent besteedt aandacht aan de sterkte van wachtwoorden. Met andere woorden: er is ruimte voor verbetering, maar hopeloos is het niet.

Het beeld verandert echter als je kijkt op welke apparaten die beveiligingssoftware staat. De pc of laptop wordt door ruim 95 procent van de respondenten gebruikt om online te gaan en 86 procent hiervan heeft de computer van de benodigde bescherming voorzien. Maar bijna twee derde van de ondervraagden betreedt het wereldwijde web met een smartphone en van deze groep heeft slechts 30 procent beveiligingssoftware op het apparaat gezet, wat zorgwekkend is. Met de tablet is het al niet veel beter gesteld: bijna de helft gaat hiermee op internet, niet meer dan 37 procent hiervan heeft beschermende software.

Weliswaar zegt ruim driekwart dat zij van alle beschikbare apparaten de pc of laptop het meest gebruiken om online te gaan, maar niet minder dan 13 procent van de ondervraagden grijpt eerder naar de smartphone, die in veel gevallen dus niet voldoende beschermd is. Ondertussen is minder dan 5 procent ten onrechte helemaal niet bang dat zijn nieuwe beste vriend ten prooi valt aan cybercriminaliteit en is een kleine 12 procent verstandig genoeg dat risico groot te achten. De rest denkt een klein tot matig risico te lopen.

Om het risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit tot een minimum te beperken kunnen gebruikers diverse maatregelen treffen. Een aantal voorbeelden:

Ø  Wees voorzichtig met hotspots – gratis Wi-Fi op publieke locaties, bijvoorbeeld in hotels, restaurants of in de trein, is handig, maar niet helemaal ongevaarlijk. Met de juiste software kan een kwaadwillende eenvoudig onderscheppen wat jij verstuurt. Bovendien kan een hotspot ook nep zijn, opgezet door een hacker om internetters te misleiden. Houd hier rekening mee, zeker wanneer je wilt internetbankieren of persoonlijke gegevens op een website moet invullen. Doe dat het liefst alleen met een beveiligde VPN-verbinding.

Ø  Zet schermvergrendeling aan – het beveiligen van een smartphone of tablet is helemaal niet moeilijk, al die apparaten beschikken namelijk over standaardbeveiligingsmogelijkheden. Maak daar gebruik van! Zet bijvoorbeeld altijd de schermvergrendeling aan, zodat iemand die de code niet kent niet bij je gegevens kan komen.

Ø  Zorg dat software en besturingssysteem up-to-date zijn – de meest simpele manier om het risico op virussen te verkleinen is tevens een van de belangrijkste: installeer altijd alle updates van softwareprogramma’s en vooral ook het besturingssysteem van je laptop, tablet of smartphone. Verouderde software is voor cybercriminelen als een deur zonder slot voor inbrekers.

Ø  Installeer geen illegale apps – Naast de Apple Appstore en Google Play zijn er diverse onbekende appstores die bijvoorbeeld dat populaire spelletje wel gratis aanbieden, of die handige app met wat extra features hebben uitgerust. Deze appstores nemen het echter niet zo nauw met de verificatie van aanbieders, waardoor kwaadaardige apps met malware er gemakkelijk tussendoor slippen.

Ø  Beveilig je apparaten met een beveiligingsproduct – om jezelf optimaal te beschermen tegen virussen, phishing en trojans kun je een beveiligingsproduct installeren.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...