Nederlanders overschatten kennis van online veiligheid

nepmails teken at in hand

Nederlanders overschatten vaak hun kennis over online veiligheid. Ook de kennis van de risico’s en wat eraan te doen schatten mensen van groter in dan dat het in werkelijkheid is. Dat blijkt uit Veilig Online 2020.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) gaf 1 oktober het startsein voor de jaarlijkse bewustwordingscampagne Alert Online. Uit het onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) blijkt dat vorig jaar het aantal politie-aangiftes van cybercrime met 66% steeg. Ondernemers en kennisinstellingen kregen vaak te maken met gijzelsoftware. De economische schade liep hierdoor navenant op.

Desondanks vinden Nederlanders zelf dat zij goed op de hoogte zijn van hun digitale veiligheid. Ze schatten de kans dat zij schade ondervinden van online risico’s laag (10%) in. De behoefte bij Nederlanders die achterlopen op online veiligheid om zichzelf te verbeteren, is ook laag.

Thuiswerken is vanwege corona een potentieel zwakke plek voor bedrijven. Ondernemers en instellingen doen er meestal veel aan om de online veiligheid op orde te hebben. Achter de voordeur blijkt dat werknemers lang niet altijd wachtwoorden van routers of modems aanpassen. Dit geldt voor bijna 1 op de 3 gevallen. Bovendien bevinden zich vaak andere, digitaal onveilige slimme apparaten in het thuisnetwerk.

Digitale wereld

Er blijkt een duidelijk verschil te zijn tussen Nederlanders die goed op de hoogte zijn van de technische kanten van het internet en degenen die de digitale wereld omarmen als onderdeel van het sociale leven.

De eerste groep deelt liever niet (te) veel informatie over zichzelf online, omdat ze goed op de hoogte zijn van wat er allemaal met persoonlijke data kan gebeuren. De laatste groep is lang niet altijd op de hoogte van digitale risico’s of wil deze niet zien. Zij vinden het geen probleem om informatie over zichzelf online te delen. Deze veelgebruikers van bijvoorbeeld sociale media vinden discussies over privacy ingewikkeld. Ze overzien daarvan de gevolgen vaak niet en menen er dus geen last van te hebben. Ze gaan de risico’s van hun gedrag liever uit de weg en lopen dus relatief veel gevaar.

Jong versus oud

Ouderen hebben vaak minder up-to-date kennis, maar onderschatten tegelijkertijd hun eigen kennis en overschatten daardoor hun persoonlijk gevaar. Zo is een fenomeen als Spoofing, waarbij de afzender van een e-mail, sms of Whatsapp-bericht een valse identiteit aanneemt om aan geld of informatie te komen, later bekend bij ouderen dan bij jongeren.

Internetcriminelen weten dit en richten zich daardoor vaker op deze doelgroep. Jongeren zijn beter op de hoogte, maar onderschatten hun persoonlijke gevaren. daardoor worden zij ook slachtoffer van internetcriminaliteit.

Corona-effecten

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Uit eerder onderzoek bleek al dat slimme apparaten vaak onveilig zijn en dat mensen te makkelijk omgaan met het uitvoeren van updates. Dat leidt tot onveiligheid en economische schade. Daarom werk ik aan Europese en nationale wetgeving zoals bijvoorbeeld een plicht voor verkopers om updates te leveren.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X