Nederlandse bedrijven nauwelijks meer papierloos ondanks pandemie

veel papier op bureau papieren archef Archiefwet bewaartermijn

Papierloos werken is bij veel bedrijven ondanks de pandemie en het vele thuiswerken nog steeds niet goed doorgedrongen. Dit blijkt uit de Papierloos Werken Monitor 2020. Dit is een onderzoek onder bedrijven in vijf Europese landen, waaronder Nederland, België en Duitsland.

De belangrijke redenen zijn traditionele werkwijzen die op papieren documenten vertrouwen. Maar zeker ook leidinggevenden die het slechte voorbeeld geven. Het thuiswerken nam tijdens de pandemie met name in Nederland en België toe. Wel blijkt dat de meeste bedrijven in alle onderzochte landen evenveel of juist minder zijn gaan printen dan voor de coronacrisis.

Bedrijfssoftware

Voornaamste oorzaak lijkt slecht geïntegreerde bedrijfssoftware te zijn. Nederland en België zijn zeker voorlopers in gebruik van nieuwe technologie, waaronder allerlei cloudgebaseerde bedrijfssoftware. Maar of dat leidt tot een substantieel lager papiergebruik heeft echt te maken met de manier waarop bedrijven hun processen inrichten, of liever juist niet goed weten hoe dit te organiseren. Het gaat echter vooral over menselijk gedrag en het vermogen je aan veranderende omstandigheden aan te passen.

Thuiswerken

Elke editie van het onderzoek toont een groeiende wens om duurzamer te worden en papierloos te werken. Ook in 2020 was dit het geval, gestuwd door de noodzaak te gaan thuiswerken wegens de pandemie. Slechts 17 procent van de Nederlandse werknemers uit het onderzoek is het eens met de stelling “Om goed thuis te werken print ik veel uit”. In 2015 was dat nog 38 procent.

Maar als we kijken in hoeverre men tevreden is over het eigen printgedrag, dan ontstaat een ander beeld. Die tevredenheid is namelijk in alle onderzochte landen afgenomen. Nederland is met 69 procent het meest tevreden, versus 60 procent in België en 54 procent in Duitsland. In 2018 waren de Nederlandse werknemers nog voor 77 procent tevreden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X