Nederlandse organisaties bezorgd over impact AI

patching

Maar liefst 36 procent van alle Nederlandse organisaties maakt zich weleens zorgen over de impact van kunstmatige intelligentie op hun bedrijfstak. Deze bezorgdheid lijkt geen reden om kunstmatige intelligentie van de werkvloer te weren, want drie op de tien Nederlandse organisaties integreren momenteel AI actief in hun dagelijkse werkzaamheden. Dit blijkt uit onderzoek van Linden-IT onder 1.088 Nederlandse HR-verantwoordelijken, uitgevoerd door Panelwizard.

Technologische ontwikkelingen

Vooral organisaties in de IT-sector (44 procent), financiële sector en het onderwijs (beide 43 procent) maken zich zorgen over de invloed van kunstmatige intelligentie op hun werk. Organisaties in deze sectoren werken veel met computers en technische systemen. Dat dwingt hen de technologische ontwikkelingen goed bij te houden. Uiteindelijk kun je met behulp van AI veel herhalende processen makkelijker maken en relevante data verzamelen. Vervolgens kun je met die informatie de productiviteit, efficiëntie en klanttevredenheid van je organisatie verhogen, schrijft het onderzoek.

Krappe arbeidsmarkt

Ondanks de zorgen denken veel bedrijven dat kunstmatige intelligentie op sommige afdelingen ook soelaas kan bieden. Zo ziet maar liefst veertig procent van de ondervraagde HR-professionals AI als een mogelijke oplossing voor de arbeidskrapte in hun branche. In de financiële- en IT-sector bedragen deze percentages zelfs 58 en 51 procent.

Gaat AI banen vervangen?

Deze oplossing kan mogelijk ook doorslaan. maar liefst een kwart van alle respondenten denkt dat AI in de toekomst een groot deel van de banen zal vervangen. Wederom is deze verwachting in de financiële sector (37 procent) en in de IT-sector (32 procent) het hoogst.

Kennis over AI

Niet iedereen lijkt Artificial Intelligence te vrezen of te omarmen. Zo blijkt uit het onderzoek dat nog altijd een derde van alle organisaties weinig mogelijkheden ziet waarop ze de technologie kunnen integreren in hun werkzaamheden. Het gebrek aan knowhow hierover is het grootst in de zorgsector (41 procent). Maar ook in het onderwijs (42 procent).

Hiermee gooien ze de deur voor AI niet helemaal dicht. Ruim de helft van de Nederlandse bedrijven wil namelijk graag meer weten over hoe ze AI kunnen inzetten bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Gerelateerde berichten...

X