Nervositeit bij Amerikaanse tech-beleggers

beleggers

Beleggers in Amerikaanse tech-bedrijven kijken met spanning naar het financiële nieuws dinsdag, woensdag en donderdag. Techreuzen als Alphabet (Google), Meta (Facebook), Apple, Amazon en Microsoft presenteren de resultaten over de afgelopen zes maanden. Een deel van deze bedrijven kwam de afgelopen weken al met verkapte waarschuwingen, zoals een stop op de werving van nieuw personeel. Of kondigde prijsverhogingen aan vanwege leveringsproblemen bij halfgeleiders.

Oorlog en inflatie

De impact van de oorlog in Oekraïne en het effect van de wereldwijd gestegen inflatie zullen doorwerken in de cijfers. Ook in Amerika staat de koopkracht onder druk, terwijl de hogere rente en gestegen brandstofprijzen de investeringskracht van het bedrijfsleven drukken.

De belangrijkste waarschuwing kwam van CEO Mark Zuckerberg van Meta die een aantal weken terug opmerkte dat dit wel eens ‘een van de ergste neergangen is die we in de recente geschiedenis hebben gezien’. Amazon heeft voor het komende kwartaal verlies voorspeld. In het eerste kwartaal schreef de web-retailer al rode cijfers.

Twitter leidt verlies

Een voorbode van het slechte nieuws kregen we afgelopenweek. Snap, het bedrijf achter Snapchat, leed afgelopen kwartaal een enorm verlies doordat de advertentie-inkomsten erg zijn tegengevallen. Op de beurs raakte het bedrijf daardoor in één klap 27 procent van zijn waarde kwijt. Twitter, waar de overname door Musk speelde, dook het afgelopen kwartaal zelfs flink in het rood, al steeg de advertentie-omzet licht.

Alphabet, het moederbedrijf van Google zal tot 2023 minder personeel aannemen. Het bedrijf neemt de komende twee weken lang geen nieuwe medewerkers aan; teams moeten in de tussentijd eerst hun wervingsplannen evalueren. Google ziet een vertraging in de uitgaven voor digitale advertenties. Ook Spotify verlaagt de wervingsplannen. Ook Microsoft kondigde ontslagen aan en Apple snijdt in de werving van nieuw personeel, zouden de cijfers van deze bedrijven nog wel kunnen meevallen.

Alphabet en Microsoft trappen dinsdag de cijferweek af, Meta meldt zijn cijfers woensdag, evenals Spotify, en Apple en Amazon zijn donderdag aan de beurt.

Gerelateerde berichten...

X