Overname Twitter door Musk in gevaar

Twitter

Verschillende Amerikaanse media melden dat het er slecht uitziet voor de deal van Elon Musk om Twitter te kopen. Al langer heeft Musk twijfels over de betrouwbaarheid van cijfers die Twitter verstrekt over het aantal spamaccounts. Musk stelt dat Twitter cijfers over het aantal spambots, software die ontworpen is om ongewenste tweets in grote hoeveelheden naar zo veel mogelijk mensen te sturen, helemaal niet kan staven.

Twijfels over spambots

Al eerder klaagde Musk hierover. Volgens Twitter bestaat minder dan 5% van de gebruikers uit spambots, maar dat gelooft Musk niet. Hij vermoedt dat er wel eens vier keer zoveel nep- en spamaccounts op Twitter zouden kunnen zitten. In mei bracht het team rond Musk klachten van gelijke strekking naar buiten.

Volgens de Washington Post “stopte” Musk inmiddels met het voeren van besprekingen over de financiering van de deal. Met de overname is een bedrag van 43,3 miljard euro gemoeid. Deze kwestie heeft de overname van het socialemediaplatform door de CEO van Tesla “in ernstig gevaar gebracht” publiceerde de krant.

Twitter zegt in een verklaring tegenover persbureau Bloomberg dat het “informatie heeft en zal blijven delen” met Musk en dat het van plan is de overname af te ronden volgens de afgesproken prijs.

Juridische strijd

De verwachting is dat er binnenkort een besluit valt. Mocht Musk zijn bod terugtrekken, dan volgt waarschijnlijk een juridische strijd. De koers van het Twitter-aandeel daalde met ongeveer 4 procent na het bericht van de krant. Het aandeel is dit jaar met 10 procent gedaald en sloot donderdag op de New Yorkse beurs op 38,79 dollar.

Algoritme

Na een overname wil Musk het platform laten groeien en naar eigen zeggen politiek neutraal maken. Een van de grootste wijzigingen die hij als Twitter-chef zou doorvoeren is dan ook een minder streng moderatiebeleid – voor ‘echte’ gebruikers, tenminste. Daarnaast wil hij het algoritme van het bedrijf open source maken. Dat zou hij doen omdat hij vermoedt dat het algoritme bevooroordeeld is, waarbij bepaalde bronnen vaker worden getoond dan andere.

Gerelateerde berichten...