NFC-chip Apple krijgt wellicht meer functies in iOS11

Als alles goed gaat krijgt de NFC-chip die in de nieuwere toestellen van Apple zit ingebouwd meer functies. Dat blijkt althans uit de tamtam en de developerspagina van Apple zelf over de op handen zijnde update naar het besturingssysteem iOS 11. Nu nog werkt de chip alleen voor Apple Pay, maar naar verluidt komt daar dus verandering in.

Dat verder openstellen van de chip kan vanaf de iPhone 7. Oudere toestellen die de chip ook hebben kunnen niet in de update worden meegenomen. Ook de nieuwst chipversies worden gemaakt door het Eindhovense NXP.

Apple bouwde de chip voor het eerst in bij de de iPhone 6. Een vernieuwde versie daarvan is sinds oktober 2014 geschikt voor het doen van betalingen met Apple Pay bij een aantal grote ketens. DSit zijn bijvoorbeeld McDonalds, Subway en (online) Disney Stores.

 

Piep en trilling

Dat werkt tot nu toe zo: houd de telefoon bij een contactloze betaalterminal, en leg tegelijkertijd je vinger op de Touch ID-sensor op de grote home-knop. Is de betaling gelukt, dan hoor je een piep en voel je een trilling maken duidelijk dat de betaling is gelukt is. De NFC-chip in de iPads kan niet worden gebruikt om in fysieke winkels te betalen, maar is wel geschikt voor online betalingen bij webwinkels.

 

Vanaf iOS 11 komen daar dus functies bij. Dat kan omdat Apple de NFC-functies vanaf de iPhone 7 gaat openstellen voor externe apps. Dat betekent dat ontwikkelaars in staat zullen zijn in hun apps tags op te nemen die NFC kunnen uitlezen. Of dat voor het OV ook al lukt is nog niet duidelijk.

Volgens het Eindhovense bedrijf is een van de waardevolste uitbreidingen wel de mogelijkheid dat je met de chip de echtheid van producten kunt beveiligen. Wereldwijd zijn er 16 miljoen ontwikkelaars van apps voor iPhones en iPads actief zijn. Velen van hen zullen volgens de fabrikant de kans snel grijpen.

 

Gerelateerde berichten...

X