Nieuwe fondsen bieden startups 67,5 miljoen euro durfkapitaal

innovatieve scale-ups

Nederlandse startups kunnen sinds eind vorige week durfkapitaal krijgen bij nieuwe investeringsfondsen. Het gaat om 67,5 miljoen euro.

De fondsen hebben een verschillende focus en twee ervan zijn gericht op software, AI en Virtual Reality. Zo richt investeerder CapitalT op data en software voor onder andere zorg, onderwijs en bedrijfsvoering. Het fonds van LUMO Fund II investeert in de software achter in bijvoorbeeld AI en Virtual Reality. Percival Participations III zoekt daarnaast specifiek naar ondernemers die op basis van een gepatenteerde of beschermde technologie een bedrijf willen laten groeien.

Durfkapitaal

De investeringen is de uitkomst van een nieuwe tender voor de Seed Capital-regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Private investeerders en de overheid stoppen geld in het startupfonds, waarbij de overheid maximaal 50% bijdraagt. Van de 67,5 miljoen euro nieuw durfkapitaal is 32 miljoen dus ook afkomstig vanuit het ministerie van EZK.

Bij de Seed Capital-fondsen is voor het eerst een het pensioenfonds ABP betrokken. Zij gaan helpen via beleggingsorganisatie APG in het Rockstart Energy Fund dat zich richt op startups die zich bezighouden met de energietransitie. Verder gaat het Borskifonds investeren in vrouwelijke ondernemers. Bij Rubio Impact Ventures kunnen startups met de focus op duurzaamheid  terecht.

15 jaar Seed Capital

De Seed Capital regeling bestaat dit jaar 15 jaar. Sinds 2005 zijn er inmiddels 468 startups van durfkapitaal voorzien door in totaal 87 Seed Capital-fondsen. De totale investering komt op ruim 400 miljoen. Daarvan komt zo’n 197 miljoen van de overheid.

Lees ook:
  • Goede datacultuur succesfactor in digitale transformatie
  • Nieuw investeringsfonds Invest-NL financiert veel digitale scale-ups

Gerelateerde berichten...

X