Nieuwe Movement Disorder API Apple watch herkent Parkinson

De nieuwe Movement Disorder API die onlangs in de Research Kit van de Apple Watch is geplaatst, herkent symptomen van de ziekte van Parkinson. De app is beschikbaar voor ontwikkelaars met de nieuwste bèta voor watchOS 5. ResearchKit is een platform voor medisch onderzoek.

De API kan volgens 9to5Mac twee symptomen van de ziekte herkennen. Het gaat dan om trillingen en ongecontroleerde bewegingen. De drager kan per dag een aantal metingen laten doen via de app. Aan het eind van de dag kan de drager in een grafiek zien wanneer en hoe vaak de symptomen voorkomen. De resultaten kunnen per minuut, uur of dag worden weergegeven.

 

Symptomen

Volgens Apple is de Movement Disorder API gebaseerd op data van patiënten die de ziekte van Parkinson zelf hebben.Tot nu toe moeten patiënten een dagboek bijhouden en moeten ze regelmatig naar het ziekenhuis voor onderzoeken. Met de nieuwe app krijgen zowel de patiënt als de arts een beter en continu zicht op de ontwikkeling van de symptomen.

 

Beroertes herkennen

De Research Kit van de smartwatch is al eerder gebruikt voor herkenning van symptomen. Eerder is al onderzoek gedaan naar het herkennen van de eerste symptomen van een beroerte.

Daarbij vielen de resultaten tegen. In maart dit jaar trokken onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF), negatief naar aanleiding van een studie.

Zelfs bij dagelijks gebruik waren de voorspellingen onder de maat. De wetenschappers gaven een aantal gezonde mensen en mensen met de diagnose atriale fibrillatie de smartwatch voor dagelijks gebruik om data te vergaren. Vervolgens werd een geavanceerd computersysteem gebruikt om uit te zoeken wat de verschillen uiteindelijk waren tussen de twee groepen gebruikers. De bedoeling was om algoritmes te kunnen maken om de ziekte te detecteren.

Dat laatste viel uiteindelijk enorm tegen. Alleen in een gecontroleerde testomgeving vielen de resultaten mee. Zo had volgens de algoritmen maar 8 procent van de mensen kans op een herseninfarct.

 

Positief

Toch waren de wetenschappers positief. De tests waren volgens hen uiteindelijk slechts bedoeld om te kijken welke tools buiten de medische wereld effectief zouden kunnen werken.

Hoe het uiteindelijk vergaat met de nieuwste ‘Parkinson app’ moet dus blijken.

 

Gerelateerde berichten...

X