Nieuwe serie IT-toppers: Robin Schuil Marktplaats

De nieuwste serie: IT-toppers van ICT/Magazine begint met een interview van Peter Olsthoorn met Robin Schuil van Marktplaats.  Samen met bedenker René van Mullem werd Schuil de belangrijkste programmeur van Marktplaats. Bij de verkoop in 2000 aan Het Goed en in 2004 aan eBay ging hij mee als voornaamste steunpilaar.

Robin Schuil werd samen met bedenker René van Mullem de belangrijkste programmeur van Marktplaats. Bij de verkoop in 2000 aan Het Goed en in 2004 aan eBay ging hij mee als voornaamste steunpilaar. Een waardige opening van de serie IT-Toppers.

Wanneer begon je met programmeren, en waarom?

“Op de basisschool begon ik op mijn achtste fanatiek te programmeren, en te goochelen. Het ene was goochelen met computers, het ander met trucs op het podium. Met beide kon ik mensen verrassen en vermaken. Het is creatie, de software bij programmeren, de illusie en beleving bij het goochelen. Programmeren biedt je enorme vrijheid om je ideeën te realiseren.”

Drop-out op school, tot verdriet van je ouders?

“Op het atheneum vond ik de creatieve en bètavakken het leukst: tekenen, kunst, scheikunde en natuurkunde. Als puber was de grootste uitdaging het schoolnetwerk te hacken, wat goed lukte. Al snel leerde ik René kennen en begon ik voor hem te programmeren, ook aan Marktplaats. Dat vond ik spoedig boeiender dan de lessen. Mijn ouders maakten zich, met beiden goede banen, grote zorgen.

In die periode ben ik begonnen als uitzendkracht bij de Rabobank. Ik kwam binnen als datatypist, maar ik heb een bewerkelijke procedure geautomatiseerd. Vervolgens in het LUMC als standby in systeembeheer. Daar had ik alle tijd om aan Marktplaats te werken.”

Marktplaats was robuust, toch?

“Bepaald niet… Je moet nooit onder de motorkap van een snelgroeiende website kijken. Er waren weinig tools voorhanden, dus we vonden zelf veel uit op Linux-Apache-MySQL-PHP. PHP is eigenlijk ongeschikt voor die grote hoeveelheden data. Nu liggen die schaalbare databases en zoekmachines op de plank. We vonden zelf het geheim van een goede zoekmachine.

Steeds weer jezelf overtreffen om de groei bij te houden. Goed genoeg voor een beperkte periode. Al mijn tijd ging naar Marktplaats, soms 72 uur achtereen als het spaak liep.”

Programmeer je nu nog?

“Weinig, ik heb een team van vijftien programmeurs en richt mij meer op het proces om sneller te innoveren. Ik ben vooral creatieveling of ondernemer. Ik heb vaak ideeën voor verbetering en wil die realiseren zonder van anderen afhankelijk te zijn. Voor analyse schrijf ik zelf algoritmes om daaruit inzichten te halen.”

Wat heb je bedacht de afgelopen jaren?

“Voor Marktplaats bijvoorbeeld de opzet van een zelflerend systeem om trends en persoonlijk gedrag te herkennen en daarop het advertentieaanbod af te stemmen.

In mijn vrije tijd werkte ik de afgelopen jaren voor Captable.io, een online aandeelhoudersregister voor startups. Dat gaat hard, met duizenden startups als gebruiker. We bereiden de eerste financieringsronde voor.”

Hoe zit je erin?

“Het is een product van de Long Term Stock Exchange, opgezet door Eric Ries van The Lean Startup, om een nieuwe aandelenbeurs in de VS op te zetten. Ik heb twee procent in het geheel.”

Is eBay daar blij mee?

“Ze kennen me en weten dat het geen zin heeft om mij daarin te beperken. Ik ben nog steeds gepassioneerd over Marktplaats. Bovendien kan ik veel van wat ik leer bij LTSE ook hier toepassen. ”

Of Robin Marktplaats ooit verlaat is verder online te lezen of in ICT/Magazine van oktober.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten...

X