Nieuwe zorgteamapp omdat patiënt vermelding ‘patiënt centraal’ vaak anders ervaart

mobiele

Vrijwel iedere Nederlandse zorgorganisatie vermeldt ergens op haar website dat de patiënt of cliënt centraal staat. Dit ervaren chronische patiënten en cliënten die veel zorg ontvangen, doorgaans toch anders.

Zij zien een heel leger aan artsen, verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers/ Ze weten echter meestal niet wie welke rol speelt. Een simpele zorgteamapp kan hier verbetering in aanbrengen.

 

Was het maar waar!

De patiënt of cliënt centraal? Was het maar waar. In ziekenhuizen is het uitgangspunt nog altijd het medisch specialisme. In de langdurige zorg is er vaak één team verantwoordelijk voor een groep cliënten, maar ze slagen er qua planning vaak niet in om zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundigen naar dezelfde cliënt te laten gaan.

En dan hebben we het nog niet eens over ketenzorg. Want een chronische diabetespatiënt die slecht ter been is, ziet naast de internist en thuiszorg ook de huisarts, de POH, een diëtiste en een pedicure.

 

Zorgteam

Igal Vainer van EPAM Systems – een van de sprekers op de jaarlijkse gebruikersconferentie van Splunk – bedacht een simpele app die inzicht geeft in wie er allemaal betrokken zijn bij de zorg aan één persoon. De app gebruikt daarvoor informatie uit verschillende onderliggende systemen: het EPD of ECD, het medicatiedossier, het planningsysteem enzovoort. De app kan door één zorgorganisatie worden gebruikt, maar voegt nog veel meer waarde toe als hij in een zorgketen wordt ingezet.

Vainer geeft een demonstratie. Na het openen van de app komt een patiënt of cliënt op een scherm met in het midden zijn/haar foto en daar omheen grote en kleine bollen met daarin ook foto’s. De bollen zijn de zorgverleners en de grootte geeft aan hoe vaak de patiënt/cliënt die mensen ziet of hoe belangrijk ze op dat moment zijn.

De bollen kunnen dus wisselen van omvang en er worden automatisch nieuwe bollen aan toegevoegd zodra de situatie verandert. Om nieuwe bollen toe te voegen is een koppeling nodig aan het bewuste onderliggende systeem dat de verbinding maakt tussen patiënt/cliënt en zorgverlener.

De bollen brengen alle betrokkenen in kaart, ook de zorgverleners die de patiënt nooit ziet, zoals bijvoorbeeld een radioloog of patholoog.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van december.

Gerelateerde berichten...