ACM: Stichting Don Quixote mag Centric overnemen

ACM: Stichting Don Quixote mag Centric overnemen

Stichting Don Quixote mag ICT-bedrijf Centric overnemen. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten in een besluit.

Het gaat zowel om Centric Netherlands Holding B.V., Centric International Holding B.V. en Centric Offices Holding B.V. Er blijft na de overname volgens de autoriteit voldoende concurrentie over. Centric levert vooral softwarepakketten en ICT-diensten aan gemeenten en andere overheidsinstellingen.

Belanghebbende partijen kunnen nog bezwaar indienen bij het ACM maar dat dat gebeurt, is niet waarschijnlijk. De fusie maakt in elk geval een eind aan een lange periode van onzekerheid van het bedrijf. Het voornemen tot de fusie werd in juli bekendgemaakt door het bedrijf zelf.

Het consortium dat Centric gaat overnemen bestaat uit onder andere Adriaan Mol, oprichter van Mollie en Bird, Ronald Bezuur, oprichter en CEO van Uniserver en Bram Bastiaansen, oprichter van ACT Group. Imker Capital Partners. Deze laatste heeft een meerderheid in het consortium. Het is een volledig met eigen geld gefinancierde investeerder met Nederlandse wortels en een bewezen staat van dienst op het terrein van software en IT Services.

Hoe zat het ook alweer met Centric?

De overname volgt na jaren van onrust die vooral draaide om oprichter en topman van Centric Gerard Sanderink. Nadat Rian van Rijbroek met Sanderink bevriend raakte, ontstond er in het bedrijf een bestuurlijke chaos. Vele leidinggevenden vertrokken in de loop van 2019. Verschillende klanten hebben ook om uitleg gevraagd over de relatie tussen Centric en de omstreden cybercharlatan.

In april 2020 liet Sanderink 80 miljoen euro als dividend laten uitkeren aan zijn holding Sanderink Investments BV. Deze uitkering werd uiteindelijk een lening, omdat een dividenduitkering mogelijk nadelige gevolgen kon hebben voor de coronasteun aan Strukton, een ander bedrijf van Sanderink. Op 1 april 2023 verliep de termijn van deze lening en eiste Centric aflossing. Sanderink bleef in gebreke en Centric liet vervolgens beslag leggen op de aandelen Centric Holding BV die Sanderink Investments BV in bezit had. Er volgde een rechtszaak, waarvan het oordeel was dat Sanderink 91 miljoen euro, de lening plus rente en kosten, aan Centric moet betalen.

Intussen stapte begin juni 2022 de complete uitvoerende directie, bestuursvoorzitter Johan Taams, COO Bart Fehmers en financieel directeur Patrick Rosengarten, van het bedrijf op na een conflict met Sanderink. De topman had Centric betrokken bij een gerechtelijke procedure in een uit de hand gelopen ruzie tussen hem en zijn ex-geliefde Rian Van Rijbroek. Dit tot onvrede van de drie uitvoerende bestuurders. De directie van het bedrijf wilde een procedure tegen Sanderink aanspannen bij de Ondernemingskamer (OK), een rechtbank voor het bedrijfsleven, maar daar gingen drie niet-uitvoerende bestuursleden van Centric voor liggen.

Het bedrijf benoemde ondanks alles twee jaar geleden Sanderink toch weer als niet-uitvoerend bestuurder. Twee andere bestuurders traden op dat moment terug. De ondernemerskamer schorste in november van dat jaar Sanderink per direct als bestuurder. Zijn zeggenschap als aandeelhouder mocht niet groter zijn dan één aandeel. Een uitvoerend en een niet-uitvoerend bestuurder vervingen de oude topman. Op 31 januari 2023 werd ook de zeggenschap van Sanderink over het laatste aandeel afgenomen en er kwam een onderzoek naar het bestuur van Centric in de periode tussen 1 januari 2018 en 3 november 2022.

In augustus 2023 maakt De Nederlandsche Bank bekend de samenwerking met Centric in 2024 te beëindigen. Centric was tot die tijd verantwoordelijk voor het beheer van het datacentrum en de automatisering bij de centrale bank.

Tip:

  • Openbaar Ministerie stelt Centric ultimatum