Volgens nieuw onderzoek van NordVPN bevatten adult content-sites, gratis videohostingsites en valse websites die bekende en gerenommeerde merken nabootsen de meeste cyberdreigingen. Denk daarbij aan malware, opdringerige advertenties en trackers.
Alleen al in mei blokkeerde de Threat Protection Pro-functie van NordVPN meer dan 5 miljard opdringerige advertenties. Naast bijna 40 miljard trackers, En 60 miljoen pogingen tot malware-infectie. Met meer dan 4 miljoen malware-gerelateerde incidenten behoren Nederlanders tot de meest getroffen gebruikers onder alle Threat Protection Pro-gebruikers wereldwijd.
Een grondige analyse van deze incidenten bracht essentiële cyberveiligheids- en privacybedreigingen aan het licht. Gebruikers moeten zich hiervan bewust zijn. En weten hoe ze zichzelf beschermen.
Malware verbergt zich
Malware is schadelijke software. Zoals virussen, trojans, ransomware en spyware die zijn ontworpen om de apparaten van gebruikers te beschadigen. Malware kan gevoelige gegevens stelen, belangrijke bestanden versleutelen of zelfs apparaten overnemen, waardoor cybercriminelen er de volledige controle over krijgen. De meestvoorkomende manier waarop apparaten van gebruikers worden geïnfecteerd met malware is door schadelijke websites te bezoeken.
Uit onderzoek van NordVPN blijkt dat Threat Protection Pro tussen 1 januari en 31 mei meer dan 24 miljoen kwaadaardige links op adult content-sites heeft geblokkeerd (8% van alle geblokkeerde links), 16 miljoen links op niet-gecategoriseerde sites (5%) en 13 miljoen op websites van online diensten (4%).
Bovendien proberen cybercriminelen slachtoffers vaak met verkeerd gespelde populaire merken te misleiden, zodat ze op phishing-links klikken en geïnfecteerde bestanden downloaden. Voor maar liefst 99% van alle phishing-aanvallen gebruiken cybercriminelen 300 bekende merken. De populairste merken die criminelen nabootsen voor het verspreiden van malware zijn Office365 (86.000 nagebootste URL’s), Gazprom (60.000), AT&T (28.000), Facebook (19.000) en Bet365 (15.000)*.
72 malware-aanvallen per maand
Het risico op cyberdreigingen verschilt ook per geografische regio. Deze verschillen kunnen worden verklaard door de verschillende niveaus van internetconnectiviteit, economische ontwikkeling en het cybersecuritybewustzijn in verschillende landen.
Uit onderzoek van NordVPN bleek dat Threat Protection Pro tijdens de onderzoeksperiode meer dan 4 miljoen pogingen blokkeerde om de apparaten van Nederlandse gebruikers te infecteren. Gemiddeld wordt één apparaat van een Nederlandse gebruiker per maand aan 72 malware-gerelateerde incidenten blootgesteld. Ter vergelijking: Oekraïne is het zwaarst getroffen land, met 786 pogingen om één apparaat per maand met malware te infecteren.
Trackers hebben vrij spel
Webtrackers vormen een brede categorie van tools die je privacy schenden door informatie over gebruikersactiviteiten te verzamelen. Trackers zijn meestal speciale scripts, browsercookies of trackingpixels. Helaas kunnen deze gegevens bij een datalek in handen van cybercriminelen vallen.
Met dit in gedachten moeten gebruikers zeer oplettend zijn als ze gebruik maken van gratis videohosting (28% van alle geblokkeerde trackers), online opslag (13%) en zoekmachines (13%) – volgens het onderzoek loop je hier het grootste risico dat je gebruikersactiviteiten worden gevolgd. Sinds 1 januari heeft Threat Protection Pro alleen van gratis videohostingsites al 39 miljard trackers geblokkeerd. In de categorie online opslag werden 18 miljard trackers geblokkeerd.
Opdringerige advertenties
Opdringerige en irrelevante advertenties die onverwacht opduiken, de pagina die je bezoekt blokkeren en nieuwe pagina’s en vensters openen, komen ook het meest voor op gratis videohosting- en adult content-websites en advertentiesites. Sinds het begin van het jaar heeft Threat Protection Pro miljarden advertenties gedetecteerd en geblokkeerd: respectievelijk meer dan 1 milard, 2 miljard en 807 miljoen.
Bovendien zijn opdringerige advertenties veel meer dan alleen maar een vervelend onderdeel van online surfen – ze kunnen je privacy en veiligheid in gevaar brengen. Ook zij vormen cyberdreigingen. Ze kunnen je apparaten infecteren door naar schadelijke website te linken, je privacy schenden door gegevens over webactiviteiten te verzamelen en de laadsnelheid van websites beïnvloeden.