Amerikaanse IT-bedrijven spenderen extra lobbygeld aan EU

Amerikaanse IT-bedrijven spenderen extra lobbygeld aan EU
Amerikaanse IT-leveranciers als Google en Microsoft blijken extra lobbygeld vrij te maken om zo meer invloed binnen de EU te krijgen. Dat meldt The Wall Street Journal. Het geld wordt voornamelijk besteed aan invloed op regelgeving, van databescherming tot copyrights. Verder wordt ook geld vrijgemaakt voor PR-activiteiten. Het gaat in alle gevallen om miljoenen.

Ook concurrenten van Google geven sinds er in Brussel serieus sprake is van invoering van de netneutraliteit, geld uit aan Brusselse lobby’s.

Google profileert zich als sympathiek bedrijf dat 1 miljoen Europeanen digitale vaardigheden wil bijbrengen. 150 miljoen euro wordt daarbij vrijgemaakt voor digitale journalistiek. Daarbij werken ze samen net de Guardian en de Financial Times.

Amazon werpt zich vervolgens op als de partij die Europenan helpt met online handel. Intussen ligt het bedrijf onder vuur vanwege belastingdeals met Luxemburg.

In hoeverre de pogingen en deals de komende besluitvorming rond netneutraliteit zal beïnvloeden valt niet direct te herleiden. Duidelijk is wel dat de irritaties rond de praktijken van de internetgiganten binnen de EU oplopen.