AR en 3D-modellering brengen revolutie in supply chains

AR en 3D-modellering brengen revolutie in supply chains

In een tijd waarin technologie het handelslandschap voortdurend opnieuw definieert groeien augmented reality (AR) en 3D-modellering uit tot cruciale hulpmiddelen. Zij transformeren de klantervaring. En transformeren ook de ingewikkelde werking van supply chains. Deze technologieën, ooit beperkt tot het domein van sciencefictionfilms, stroomlijnen nu de toeleveringsketens. En ze verbeteren de operationele efficiëntie voor retailers, dit schrijft TotalRetail.

Presentatie van producten

Een van de meest diepgaande gevolgen van AR- en 3D-modellering is hun vermogen om nauwkeurige en interactieve productrepresentaties te bieden. Deze mogelijkheid gaat verder dan traditionele productfotografie, waardoor consumenten artikelen op een meer realistische en boeiende manier kunnen visualiseren. Het virtueel ‘passen’ van kleding en accessoires of AR-visualisaties van meubels in de woonruimte van een klant zorgen bijvoorbeeld voor een meer meeslepende winkelervaring.

Minder retouren

Deze nauwkeurige productweergave verkleint de kans op ontevredenheid en retourzendingen van klanten. Wanneer klanten duidelijk weten wat ze kopen, is de kans kleiner dat ze artikelen retourneren omdat hun verwachtingen niet worden ingelost. Waarom is dit waardevol? Deze vermindering van het aantal retourzendingen vergroot niet alleen de klanttevredenheid, maar verlicht ook de logistieke lasten voor de toeleveringsketens. Bedrijven lopen het risico aanzienlijke druk te ondervinden bij het verwerken van retourzendingen, vooral e-commerceretailers.

Volgens gegevens van Shopify bedroeg het gemiddelde e-commerce-retourpercentage 17,6 procent in 2023. AR- en 3D-modellering kunnen helpen dit gemiddelde omlaag te brengen door shoppers te laten zien wat ze kunnen verwachten als ze online artikelen bestellen.
Gerelateerd verhaal: Hoe detailhandelaren NFT’s kunnen gebruiken om klanten een unieke winkelervaring te bieden

Duurzame oplossingen

Duurzaamheid is een groeiende zorg voor zowel consumenten als bedrijven. AR- en 3D-modellering ondersteunen duurzame praktijken op meerdere manieren. Ten eerste moedigen deze technologieën consumenten aan om beter geïnformeerde aankoopbeslissingen te nemen, door gedetailleerde productoverzichten en virtuele try-ons te bieden, waardoor de kans op impulsaankopen en daaropvolgende retourzendingen wordt verkleind.

Bovendien helpt het transformeren van een fysieke catalogus in 3D-modellen de behoefte aan monsters te verminderen, waardoor de verspilling aanzienlijk wordt verminderd. Vooral modebedrijven hebben vaak honderden items, elk met meerdere variaties. Traditioneel produceren ze voor elke variatie fysieke monsters, wat veel hulpbronnen vergt en leidt tot aanzienlijke verspilling door onverkochte monsters en overtollige voorraad.

Door hun inventaris om te zetten in 3D-modellen kunnen modemerken alle productvariaties digitaal weergeven, waardoor er geen fysieke monsters nodig zijn. Dit vermindert materiaalverspilling en productiekosten, terwijl consumenten realistische digitale representaties van de producten kunnen bekijken en ermee kunnen communiceren.

Door deze 3D-technologie te gebruiken om klanten een realistisch beeld van hun producten te geven, kunnen detailhandelaren een milieuvriendelijker bedrijfsmodel bevorderen en de algehele efficiëntie van de toeleveringsketen verbeteren door de verspilling van retourzendingen van klanten te minimaliseren en de noodzaak voor fysieke monsters te elimineren.

Verbeterde operationele efficiëntie

Door de productrepresentatie en duurzaamheid te verbeteren, verbeteren AR- en 3D-modellering de algehele operationele efficiëntie. Deze technologieën kunnen bijvoorbeeld het productontwerp- en ontwikkelingsproces stroomlijnen. Ontwerpers kunnen 3D-modellen maken en aanpassen, waardoor ze snel nieuwe producten kunnen prototypen zonder dat er fysieke monsters nodig zijn. Dit versnelt de time-to-market voor nieuwe producten en vermindert de middelen die tijdens de ontwikkelingsfase worden verbruikt.

Merkloyaliteit

Bovendien zorgt de mogelijkheid om producten in realtime te zien en te passen met behulp van 3D en AR ervoor dat klanten precies krijgen wat ze voor ogen hebben, waardoor hun vertrouwen en loyaliteit jegens het merk verder wordt vergroot. Door de kloof tussen fysieke en digitale winkelervaringen te overbruggen, stroomlijnen AR en 3D-modellering niet alleen de activiteiten, maar creëren ze ook een boeiender en bevredigender klanttraject.