3min Ondernemen

Big data voorkomt voedselfraude en beschermt bedreigde organismen

Big data voorkomt voedselfraude en beschermt bedreigde organismen

Big data-projecten leveren tal van commerciële mogelijkheden op. Het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data kan echter ook van cruciaal belang zijn voor maatschappelijk relevante onderwerpen.

Een verscheidenheid aan organismen staat op het punt in een alarmerend tempo van de aarde te verdwijnen. Om de organismen goed te beschermen, is het noodzakelijk om meer te leren over deze dieren, planten, schimmels en bacteriën. Daarom wil een consortium van instellingen gezamenlijk verder bouwen aan een database met DNA-barcodes voor elk soort organisme op aarde. Het project heeft de naam International Barcode of Life (iBOL) gekregen.

Leven vaststellen

iBOL en softwareleverancier SAP hebben voor het uitbreiden van de database de LifeScanner-applicatie ontwikkeld. Deze app stelt iedereen in staat om de benodigde gegevens te delen en analyseren. Iedereen met een iPhone kan de app raadplegen voor het verzamelen van weefselmonsters. De monsters worden vervolgens doorgestuurd voor analyse, waar de soortidentificatie op basis van DNA-barcodes wordt vastgesteld. Het maakt niet uit waar de persoon die de scan maakt zich bevindt. De app maakt gebruik van SAP SQL Anywhere-oplossingen en werkt dus ook op plaatsen waar geen netwerkverbinding is. De app is verkrijgbaar via iTunes.

Fraude opsporen

Het is inmiddels bekend dat er binnen de voedselindustrie tal van frauduleuze praktijken plaatsvinden. Zo heeft onderzoek van de Biodiversity Institute of Ontario aangetoond dat levensmiddelen regelmatig verontreinigd zijn. Daarnaast gebruikt de voedselsector vaak verkeerde etikettering. Zeker als het gaat om kruiden en specerijen, of vis en zeevruchten. Bij maar liefst een derde van de geteste producten bleek er sprake te zijn van vervalsing. Denk hierbij aan het vervangen van de op het etiket vermelde ingrediënten door andere bestanddelen en het gebruiken van vulstoffen.

Nadat voedingsmiddelen verwerkt zijn tot het eindproduct, is het opsporen van de aparte ingrediënten en het bevestigen van de authenticiteit hiervan een ingewikkelde en tijdrovende kwestie. SAP en de start-up Tru-ID onderzoeken daarom hoe SAP HANA meer fraude in de voedselindustrie kan opsporen en meer inzicht kan geven in de supply chain. Beide bedrijven willen op DNA-gebaseerde verificatietests en echtheidscertificeringen in de supply chain-oplossingen van SAP integreren. Hiermee kunnen bedrijven op zeer nauwkeurige wijze de bron van de vervalsing onder hun leveranciers achterhalen. Om meer zicht te krijgen in de authenticiteit van voedsel, kunnen bedrijven met behulp van het SAP HANA cloud-platform leveranciers vragen om de resultaten van onafhankelijk uitgevoerde inspecties te delen. Gebruikers hebben bovendien de mogelijkheid om de testresultaten van de inspecties in het SAP-systeem in te voeren. Daarmee kunnen zij mogelijke problemen in de voedselkwaliteit identificeren en direct aanpakken.