Cloud verlaagt ICT-kosten niet

Cloud verlaagt ICT-kosten niet

Bedrijven brengen steeds meer applicaties over naar de cloud. Toch blijven de belangrijkste applicaties op de eigen hardware draaien. Verschillende clouddiensten worden onderdeel van de ICT-kosten, terwijl het budget voor beheer van applicaties op de eigen hardware gewoon blijft bestaan. Kiezen voor twee uitgangspunten geeft extra kosten en beperkt de voordelen die via de cloud te behalen zijn. De ICT-kosten blijven juist hoog, ondanks het cloudgebruik.

Deze ontwikkeling schets Bavo Janss in de Automatisering Gids. Janss raadt bedrijven aan om een intergraal bedrijfsplan te maken die de ICT-kosten berekent bij een volledige overstap naar de cloud. Vanuit zijn ervaring bij Senet de Applicatiebouwers noemt hij drie technieken om applicaties te ontwikkelen met een efficiënt cloudgebruik. Bedrijven die alle applicaties op termijn willen overzetten naar de cloud kunnen deze kostenvoordelen in hun plan meenemen.

Op drie manieren profiteren bedrijven via efficiënt cloudgebruik van hun applicaties:

Servicebus software: Datastromen van verschillende applicaties zijn te koppelen via een servicebus. Deze software beveiligt de database, terwijl andere applicaties er wel toegang tot hebben. Steeds meer applicaties hebben een servicebus en vooral grote bedrijven werken er al mee. Het delen van data via een service bus is niet alleen efficiënter, maar bespaart ook operationele kosten.

Slim programmeren: On-premise oplossingen zijn vaak kwistig met dataverkeer. In de cloud, waar pay-per-use geldt, loont het flink om applicaties te programmeren op efficiënt cloudgebruik. Janss: “Splits dataverkeer op in kleine pakketjes en gebruik moderne technieken, zoals Ajax met XML en Json. Ook slimme omgang met ‘cache’ zorgt ervoor dat eenmaal opgevraagde informatie lokaal beschikbaar blijft.”

Dubbele dataopslag: Klassiek backup’en is in de cloud een dure oplossing. Backups geven piekbelastingen, veel dataverkeer en brengen veel opslagcapaciteit met zich mee. Allemaal zaken die de ICT-kosten van clouddiensten snel hoger maken. Wanneer bedrijven de gegevens van hun applicaties in de cloud dubbel opslaan, verlaagt dit de kosten en verhoogt het de uptime en de performance. In de cloud is redundantie daarom het beste alternatief om data veilig op te slaan.

Volgens Janss is de invalshoek van ICT-kosten te beperkt. “Afgezien van de financiën, leveren clouddiensten sowieso meer op. De cloud brengt flexwerken, BYOD (bring-your-own-device) en hoge beschikbaarheid van data met zich mee. De schaalbaarheid van de cloud, en de mogelijkheden die dat biedt, is misschien wel het belangrijkste argument om alle applicaties in de cloud te laten draaien.