DDA en FCA: sector blij met digitale ambities kabinet

DDA en FCA: sector blij met digitale ambities kabinet

De coalitie laat in het nieuwe regeerakkoord digitale ambities zien. Dat zeggen brancheorganisaties De Dutch Datacenter Association (DDA) en de Fiber Carrier Association (FCA) naar aanleiding van de presentatie van het nieuwe akkoord.

Toch missen ze een bewindspersoon die als digitale regisseur de lijnen uitzet. “Dat was geen overbodige luxe geweest,” stellen de organisaties in de reactie.

“Het is positief dat er meer aandacht voor digitalisering is en digitale infrastructuur”, stelt Stijn Grove, directeur van de DDA. “De digitale impact op onze samenleving en economie wordt met het jaar groter. We staan voor grote uitdagingen op het gebied van data, privacy, cybersecurity, duurzaamheid, digitale marktwerking, digitale soevereiniteit en de benodigde versterkingen van de digitale infrastructuur. Als datacentersector roepen wij al tijden om een Nationale Datacenter Strategie, juist ook om de vele uitdagingen slim te koppelen en het fundament te versterken. We zijn daarom ook positief gestemd rond de toezegging om landelijke regie uit te werken speciaal voor hyperscale datacenters.”

Nationale strategie

“Een duidelijk plan en regie met een sterke uitvoeringsagenda is hard nodig en daarom juichen we dit toe”, aldus Andrew van der Haar, van de FCA. “De belangen zijn dusdanig groot dat de komende vier jaar vraagt om een ambitieuze aanpak. We zullen de uitrol van glasvezel voor consumenten beter moeten harmoniseren en vanuit de overheid stimuleren van samenwerking, want de eerste tekenen van marktfalen komen aan het voetlicht. En daarvoor is meer borging, meer kennis en meer regie nodig bij de overheid, om dit samen met het bedrijfsleven succesvol op te pakken. Doormodderen kan niet, want het is een groot gevaar als mooie ambities en kansen om Europese koploper te worden, niet worden waargemaakt.”

Grote transities

Volgens beide woordvoerders toont het kabinet de noodzaak voor meer samenhang. Ze zetten volgens beiden mooie en ambitieuze doelen. Maar het komt er de komende jaren echt op aan, om krachtig te kunnen gaan aansturen.

“De digitale regie zal beter moeten dan in de afgelopen vier jaar, want de belangen voor Nederland zijn groot. Onze concurrentiepositie ten opzichte van de ons omringende landen staat onder druk. Veel van deze landen beseffen dit en hebben reeds eerder aparte bewindspersonen aangesteld als aanspreekpunt, voor coördinatie en als uithangbord. Een sterke digitale economie en infrastructuur is essentieel om sterker en weerbaarder te worden ook op gebied van duurzaamheid en de energietransitie. Voor thuiswerken, thuis leren, wat het auto en vliegverkeer vermindert, voor slimme meters, slimme steden en slimme grids om energie te besparen”, aldus Grove en Van der Haar.

Lees ook: