Cloud-infrastructuur onder druk door Europese regels

cloud

Cloud heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Nederland is een van de koplopers als het gaat om het aanbieden van cloud-omgevingen en SaaS-applicaties. Dankzij dit uitgebreide ecosysteem konden we anderhalf jaar geleden razendsnel overstappen op het verplichte thuiswerken.

Minder afhankelijk van IT-afdeling

Organisaties in de zakelijke en particuliere markt hebben tijdens het afgelopen decennium veel softwareapplicaties en dataopslag naar de cloud verplaatst. Deels om de IT-behoeften flexibeler schaalbaar te maken. Maar ook om minder afhankelijk te worden van de eigen IT-afdeling, meldt Dutch Datacenter Associatie (DDA) op zijn website. Nieuwe Europese regels vormen echter een bedreiging voor de sector.

Beperking van innovatiekracht

Europese autoriteiten zijn bezig met het ontwerpen van nieuwe regels en richtlijnen die de veiligheid van bedrijfsgegevens in de cloud moeten waarborgen. Met de onderliggende gedachte is niets mis: het moet hackers lastiger gemaakt worden in te breken in cloud-omgevingen. De regels kunnen echter ook zorgen voor een beperking in de innovatiekracht, stelt Michiel Steltman van de Online Trust Coalitie in het FD.

Vrije markt

Steen des aanstoots is de grote mate van details in de voorgenomen regelgeving. Critici verwachten dat de regels ervoor zorgen dat Europa technologisch achter de feiten zal lopen, omdat innovaties pas mogen worden geïmplementeerd na een externe controle. Ook vrezen cloud-aanbieders hoge kosten van het naleven van de regels. Ook maken de regels het moeilijker om samen te werken met Amerikaanse aanbieders. Vooral voor Nederlandse bedrijven is dat ongunstig. Zij namen de afgelopen jaren afscheid van hun eigen servers.

Schaalbaarheid

Grote cloudoperators zoals AWS, Google en Microsoft – inderdaad allemaal Amerikaanse partijen – hebben er hard aan gewerkt om hun platforms te positioneren als eenvoudig te implementeren en te schalen voor een redelijke prijs. De groei van AI-toepassingen voor machine learning heeft cloudaanbieders de kans geboden om zich sterker te promoten als de beste oplossing voor data-intensieve computertoepassingen. ‘De facto verdwijnt de vrije digitale Europese markt als de plannen van Europa doorgaan’, zegt Steltman in het FD.

Gerelateerde berichten...

X