Digitaal geld zet het bestaan van contant geld onder druk. Dat is althans de vrees van De Nederlandse Bank. De bank heeft aan Nu.nl laten weten via Bureau McKinsey & Company nader onderzoek te doen. Dit moet ergens halverwege dit jaar klaar zijn.
Uit een eerdere studie bleek volgens DNB al dat contanten nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. Wel staat de noodzakelijke infrastructuur onder druk en dit kan negatieve gevolgen voor de bereikbaarheid en de acceptatie van contant brief- en muntgeld.
De bank stelt dat gebruik van contanten aan de kassa al jaren daalt maar dat corona daar een schepje bovenop doet. Acht jaar geleden lag contant geld gebruiken aan de kassa nog op 60%. Vorig jaar was dat gedaald tot 32%.
Geldautomaten
Dit jaar is dat mede door de coronacrisis gedaald naar ruim 20%. Dit cijfer komt uit oktober 2020. Volgens de bank is dat geen gunstige ontwikkeling omdat het ondanks de digitalisering van belang blijft dat fysiek munt- en briefgeld breed geaccepteerd blijft. Behalve acceptatie ervan in winkels en bij instellingen moet volgens de bank daarom ook het aantal geldautomaten niet verder afnemen.
DNB onderzoekt samen met andere centrale banken in het Eurosysteem intussen ook of digitaal publiek geld, een soort digitale euro als aanvulling ook in de behoefte aan publiek geld kan voorzien. Maar vooralsnog is contant geld de enige vorm van publiek geld.
De bank stelt dat hoe dan ook het dalende gebruik van contant geld aan de kassa niet mag leiden tot verslechtering van de acceptatie ervan. Dat contant geld minder wordt gebruikt om mee te betalen was tot voor kort vooral een keuze van de burger, maar die wordt steeds vaker gedwongen te pinnen omdat sommige winkeliers geen contant geld accepteren.
Pinstoring
Bovendien moet er in geval van een langdurige pinstoring of andere verstoring in het elektronische betalingsverkeer ook betaald kunnen worden. Alleen al daarom moeten banken voldoende geldautomaten blijven aanbieden.
Dit is ondanks het feit dat de toename van plofkraken tot onveiligheid en hinder voor burgers en winkeliers leidt. Geldmaat, het bedrijf dat stapsgewijs de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank overneemt, voorziet voor dit jaar 3850 automaten waar bankbiljetten kunnen worden opgenomen. Daarmee kan in Nederland contant geld functioneren als back-up betaalmiddel, maar dan moet dat aantal niet verder afnemen. Anders kunnen de banken niet voldoen aan een plots hogere vraag naar contant geld.
Voor een noodsituatie is het handig als mensen al een klein bedrag aan contant geld bij zich hebben. Zo kan men de eerste paar dagen toch boodschappen doen en verlicht dit bovendien de druk op de vereiste capaciteit van de geldautomaten in de eerste periode van een crisisscenario. Het is daarom zinvol als mensen altijd wat contanten bij zich hebben.
Lees ook:
- AFM en DNB na drie jaar InnovationHub & Maatwerk
- What are the benefits of Open Banking to customers?