2min Zorg

Eerste VGN-organisatie Vanboeijen sluit aan bij Z-CERT

Eerste VGN-organisatie Vanboeijen sluit aan bij Z-CERT

Organisatie voor gehandicaptenzorg Vanboeijen heeft zich officieel aangesloten bij Z-CERT, het nationale expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg. Vanboeijen is de eerste VGN-organisatie die zich bij Z-CERT aansluit.

Deze stap is volgens de organisatie van essentieel belang om de veiligheid en privacy van bewoners, cliënten en medewerkers te waarborgen. Door de samenwerking met Z-CERT krijgt de organisatie toegang tot gespecialiseerde kennis en diensten op het gebied van cybersecurity waardoor de organisatie proactief kan handelen tegen potentiële cyberdreigingen en de digitale infrastructuur te versterken.

De aansluiting met Z-CERT komt voor uit de aansluiting van koepelorganisatie VGN van vorig jaar.

Het is de bedoeling dat er na de Drentse zorgorganisatie meer instellingen in de gehandicaptenzorg zullen volgen. De instellingen krijgen dan actuele dreigingsmeldingen en steun als zich een incident voordoet.

“Ook binnen de gehandicaptenzorg zien wij dat digitalisering steeds belangrijker wordt door onder meer de inzet van zorgdomotica. Dat vergt uiteraard ook een duidelijke visie op het thema informatiebeveiliging en de implementatie van adequate cybersecurity maatregelen. Wij zijn dan ook blij met deze eerste formele aansluiting van zorgorganisatie Vanboeijen en hopen dat veel andere VGN-leden hun voorbeeld volgen”, aldus Wim Hafkamp, directeur Z-CERT.

Johan Dusseljee, lid raad van bestuur bij Vanboeijen vervolgt: “De uitdagingen in de gehandicaptenzorg maken versnelling van veilige technologische innovatie en digitalisering noodzakelijk. Dit vraagt niet alleen iets van zorgorganisatie zoals Vanboeijen, maar ook van de leveranciers in de keten.”

Lees ook:
  • Minister Kuipers: “Neem zorgen over AI serieus”
  • Implementeren van de zorg van morgen – Interview Ellen Ophoff