Erik Meijer gooit SQL en Hadoop in de prullenbak

Erik Meijer gooit SQL en Hadoop in de prullenbak

“Software bouwen in gesloten bedrijven en die verkopen als licenties is zó 20ste eeuw! Dat gaat eruit. Open source overwint in de 21ste eeuw”. Erik Meijer (1963, Curaçao), ondernemer in Silicon Valley en softwareprofessor en computerwetenschapper aan de TU Delft, is er in een vraaggesprek met ICT/Magazine helder over. SQL en het op SQL gebaseerde Hadoop verwijst hij resoluut naar de prullenbak. Hadoop verwijt hij gebrekkige innovatie. Het kan en moet anders.

“Kopers van licenties per CPU stappen tot nu toe niet snel van dit principe af omdat ze letterlijk aan het concept vastzitten, niet omdat het zo handig is,”stelt Meijer. “Gebruikers menen nu te innoveren als ze met Hadoop hun data analyseren. Maar big data wordt serieuze business en vraagt om snelle, vaak real-time verwerking. Dan volstaat SQL-verwerking niet meer. Hadoop is een soort SQL met een turbomotor. Het verandert niets fundamenteels. Big data vereist grote sprongen met software. De technologie die ik ontwikkel is veel meer dan SQL aangepast op die nieuwe wereld.”

Volgens Meijer zijn SQL en Hadoop statisch, terwijl real-time applicaties grote stromen real-time data genereren waarmee je direct moet handelen. “SQL is: je zoekt een vliegreis en die informatie moet uit allerlei databases worden getrokken, waardoor je tientallen seconden op een voorstel zit te wachten. Uber, Airbnb en Netflix werken veel sneller. SQL vraagt van tienduizenden taxi’s de positie en gaat dan rekenen. Veel te traag. Met Uber geven die taxi’s voortdurend real-time posities door. Dat is efficiënter, want de meeste taxi’s staan stil. Je moet het omkeren voor efficiënter verwerking.”

“Moderne programmeertalen zijn nog steeds hetzelfde als de allereerste taal Fortran: je neemt een paar variabelen en die combineer je voor een functie. We vonden geen nieuwe methode om bijvoorbeeld voor het internet of things met miljoenen apparaten te programmeren. Dat is een groot onopgelost probleem. De nieuwe concepten met zoveel verbindingen en open netwerken zijn niet doorgedrongen in de programmeertalen. Dat is eigenlijk heel geleidelijk gegaan. Er is nooit aan gedacht en ineens sta je voor een levensgroot probleem.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van januari/februari.