EU: KPN-dochter Base mag naar Belgische Telenet

EU: KPN-dochter Base mag naar Belgische Telenet

De Europese Commissie heeft volgens persbureau Reuters toestemming gegeven aan de Belgische kabelaar Telenet om KPN-dochter Base over te nemen. Naar verluidt zouden de nationale toezichthouders inmiddels op de hoogte zijn.

Als de overname daadwerkelijk slaagt heeft Telenet een eigen mobiel netwerk van meer dan 3 miljoen klanten naast de Belgische netwerken Proximus en Mobistar. Telenet is onderdeel van Liberty Global. Dit is ook het moederbedrijf van de Nederlandse kabelaar Ziggo.

De toestemming van de EU was lange tijd onzeker. Zo maakte de commissie in oktober vorig jaar nog bekend de op geplande overname grondig te gaan onderzoeken vanwege gevreesde hogere tarieven en minder keuze voor consument en bedrijfsleven.

Verder stelde de Commissie vorig jaar nog zulke stringente voorwaarden aan een overnamevoorstel in de sector, dat plannen ervoor zelfs werden afgeblazen.

Liberty Global betaalt nu 1,3 miljard euro voor de derde mobiele aanbieder van België. Kabelbedrijf Telenet bood overigens al wel mobiele diensten aan en krijgt nu dus een eigen mobiel netwerk.

De verkoopsom van Base ligt op  ruim 1,3 miljard euro. De op handen zijnde transactie werd in augustus vorig jaar aangemeld bij de Europese Commissie.