Europees Parlement beperkt tracken en micro-targeten voor politieke advertenties

Europees Parlement beperkt tracken en micro-targeten voor politieke advertenties

Een ruime meerderheid binnen de Justitiecommissie van het Europees Parlement stemde deze week in met een verbod op tracking van internetgebruikers voor politieke advertenties.

Na maandenlange onderhandelingen stelde het Europees Parlement haar standpunt vast op een nieuwe wet over politieke advertenties. PvdA-Europarlementariër Paul Tang is tevreden: “De democratie staat onder grote druk door filterbubbels. En door manipulatie met micro-targeting op sociale media. Het vandaag bereikte akkoord verbiedt tracking van online gebruikers. En legt grote beperkingen op aan targeting, vooral in aanloop naar de verkiezingen. Dit garandeert eerlijke verkiezingen.”

Meer transparantie

Het vorig jaar gepresenteerde wetsvoorstel eist van digitale platforms veel meer transparantie over de financiering van politieke advertenties. En over de daarmee gemoeide bedragen en het bereik van de advertenties. Daarnaast pakt de wet het gebruik van bijzondere persoonsgegevens aan. Denk daarbij aan seksuele voorkeur of religie.

Het Parlement eist niet alleen transparantie over de totstandkoming van de politieke advertenties, maar legt ook aan grote platformen als Facebook en Google op dat de advertenties Europees geregistreerd worden. Tang: “Door meer transparantie, restricties aan de verspreiding en effectief toezicht kunnen we direct ingrijpen als verkiezingen gemanipuleerd worden, zoals Trump Afro-Amerikaanse kiezers probeerde te ontmoedigen te stemmen met een gerichte campagne.”

Iedereen toegang tot informatie

Tang vervolgt: “In de offline wereld kan je een politieke folder weigeren of de deur dicht doen. Maar online valt men je de hele dag lastig. De rijkste en meest agressieve politieke partij kan zo de informatievoorziening bedienen, terwijl verkiezingen juist optimaal werken als iedereen toegang kan hebben tot dezelfde informatie.”

Het standpunt van de Justitiecommissie wordt waarschijnlijk in maart in de plenaire vergadering van het Europees Parlement overgenomen nu het voorstel steun geniet van de grootste politieke groepen in het Europees Parlement. De wet zelf zal in april 2024 in werking moeten treden, net op tijd voor de verkiezingen van het Europees Parlement in mei 2024