Het gebruik van sociale media groeit onder alle leeftijdsgroepen, maar nog steeds vooral onder mensen tussen 20 en 39 jaar. En een flink deel van de Nederlanders is ongelukkig met social mediagebruik. Dat blijkt uit het Nationaal Social Mediaonderzoek 2024.
In totaal maken 14,3 miljoen Nederlanders gebruik van sociale media. Gemiddeld besteden we er bijna twee uur per dag aan. Met name de leeftijdsgroep van 20-39 jaar is meer social media platforms gaan gebruiken.
Intussen zeggen 6,3 miljoen Nederlanders dat sociale media een gevaar vormen voor ons mentaal welzijn. 2,2 miljoen Nederlanders voelen zich minder gelukkig door het gebruik ervan. Meer dan vier miljoen Nederlanders denkt weleens aan stoppen met social media. De generaties die het meest op social media zitten zijn minder gelukkig door het gebruik ervan.
Gebruik sociale media groeit toch
Ondanks de zorgen groeit het gebruik van sociale media. WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn blijven aan de top. Ze zijn in gebruik gegroeid. Instagram wint terrein in het dagelijks gebruik onder twintigers. Ook het gebruik van TikTok steeg met 200.000 gebruikers, vlakt de groei in gebruikers momenteel af. LinkedIn heeft een half miljoen gebruikers erbij, Snapchat en Pinterest groeiden niet.
De nieuwe loot aan de stam is Threads, dat een concurrent van X moet worden. Sinds de start in december 2023 heeft Threads bijna een miljoen gebruikers. Het succes van Threads lijkt echter kortstondig. 400.000 gebruikers zijn al afgehaakt en weinig niet-gebruikers lijken het nog te gaan gebruiken. Met ruim 400.000 afhakers is 1 op de 3 gebruikers sinds 14 december gestopt met Threads.
X (het voormalige Twitter) steeg ondanks alles afgelopen jaar toch met het aantal dagelijkse gebruikers. Het platform groeide met 240.000 dagelijkse gebruikers. Ook Instagram blijft groeien in het dagelijks gebruik.
De kleinere platforms, zoals Reddit en Signal stijgen ook in het gebruik. Alle kleinere platforms stegen met gemiddeld 100.000 dagelijkse gebruikers.
Lees ook:
- AI kan minder kunstmatig worden
- Een nieuwe benadering van security met XDR