Geen Quicktime meer op Windows

Geen Quicktime meer op Windows

Mediaspeler Quicktime is helemaal uit bij Apple. Zo zeer zelfs dat de fabrikant het systeem sinds vorige maand niet meer ondersteunt. Ook securitygaten worden niet meer gedicht sinds die tijd.

Om een beveiligingsrisico te voorkomen publiceert Apple nu instructies om de software te deïnstalleren. Maar dat blijkt enkel te gaan om de standaard procedure voor deïnstallatie voor Windows-applicaties. Zowel beheerders als gebruikers moeten er dus zelf voor zorgen dat het in orde komt.

Securityleverancier Trend Micro meldde eind vorig jaar al in alle stilte door hen gevonden kwetsbaarheden in de software van Quicktime. Vorige maand liet Apple vervolgens weten dat de software zou worden afgeschaft. Deprecated, was de Engelse term die daarvoor gebruikt werd. Saillant detail is dat Quicktime nog wel beschikbaar is als download op de site van Apple.

Intussen zijn de gevonden kwetsbaarheden openbaar gemaakt , volgens het responsible disclosure-beleid van het bugpremie-programma ZDI (Zero Day Initiative), eveneens onderdeel van TrendMicro..

Met de gemelde kwetsbaarheden van Quicktime kunnen kwaadwillenden op afstand eigen softwarecode uitvoeren op Windows-systemen die de mediaspeler van Apple geinstalleerd hebben. De gaten worden niet meer gedicht.

De Amerikaanse overheidsorganisatie voor ict-beveiliging US-Cert heeft het deïnstallatie-advies van Trend Micro inmiddels bekrachtigd. Het instituut vaardigde daarbij een eigen waarschuwing uit.

Quicktime werd is in het verleden meegeleverd met iTunes, dat destijds beheersoftware was voor zowel iPod- en iPhone. Apple liet de software in de steek na ingebruikname van iTunes 10.5. Sinds die versie is Quicktime niet meer nodig om media af te spelen.