Het nieuwe kabinet onder leiding van Dick Schoof scherpt de veiligheidsmaatregelen voor bewindspersonen aanzienlijk aan. Bewindspersoenen mogen geen elektronische apparaten meer meenemen naar de ministerraad en andere officiële vergaderingen zoals onderraden en de begrotingsraad.
Deze maatregel is ingevoerd om cyberveiligheidsredenen en geldt sinds het begin van het kabinet-Schoof. Alle aanwezigen bij deze vergaderingen moeten hun tablets, laptops, telefoons, smartwatches, en zelfs earpods in een speciale kluis plaatsen voordat ze deelnemen aan de besprekingen. Dit meldt het AD op basis van eigen onderzoek.
Deze kluizen zijn individueel en bevinden zich net buiten de vergaderzaal. Schoof voert het verbod op elektronische apparatuur in vanwege groeiende zorgen over spionagerisico’s. Het inleveren van dergelijke apparatuur kwam ook voor tijdens de kabinetten van voormalig premier Rutte. Maar slechts bij specifieke veiligheidskwesties. En nooit tijdens een volledige ministerraad.
Verleden van Schoof
Het ministerie van Algemene Zaken deelt niet waarom men de verscherpte veiligheidsmaatregelen juist nu invoert. Een woordvoerder benadrukt in het AD dat het ministerie geen mededelingen doet over staatsveiligheidskwesties. Een hooggeplaatste bron binnen het kabinet suggereert echter dat deze strengere regels niet losstaan van het professionele verleden van premier Dick Schoof.
Voorheen was hij directeur van de AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Ook was hij de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zijn uitgebreide ervaring op het gebied van staatsveiligheid en de risico’s van spionage ziet men als een belangrijke factor in deze beleidswijziging.
Groot risico
Minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, steunt de maatregel en vindt het een noodzakelijke stap kabinetten eerder hadden moeten nemen. Cybersecurity-expert Ronald Prins is het hiermee eens. Hij benadrukt dat de aanwezigheid van elektronische apparaten een groot risico vormt, vooral gezien de huidige geopolitieke spanningen. Prins waarschuwt dat gehackte apparaten kunnen worden misbruikt om gesprekken af te luisteren. Dit zou alle andere veiligheidsmaatregelen zou ondermijnen.
Onderlinge verhoudingen
Er zijn echter ook nadelen aan deze maatregel. Een oud-bewindspersoon merkt op dat het inleveren van apparaten het moeilijker maakt voor bewindspersonen om onderling te communiceren, wat de onderlinge verhoudingen kan beïnvloeden.