Zeker 91% van de Nederlanders vindt het vervelend als iemand tijdens een gesprek constant op zijn of haar smartphone kijkt. Een kwart van de Nederlanders heeft zelfs weleens ruzie gehad vanwege telefoongebruik in gezelschap.
Dat blijkt uit een peiling door online wenskaartenplatform Greetz. Afgeleid door een trilling van je mobiele telefoon? 63% excuseert zich en legt de telefoon weg. Bijna één op de vijf probeert de aandacht te verdelen tussen mobiel en gesprekspartner. Opvallend: minder mannen dan vrouwen excuseren zich hiervoor. Namelijk 56% van de mannen tegenover 69% van de vrouwen.
Maar liefst 76% van de mensen vindt het belangrijk om altijd bereikbaar te zijn voor familie en vrienden. Net iets meer dan de helft van de respondenten vindt het dan ook (heel) belangrijk om berichten die ze binnenkrijgen in korte tijd te beantwoorden. Voor velen bevordert dit dan ook het contact met dierbaren. 35% heeft meer contact met vrienden en familie sinds het gebruik van smartphone. FOMO (Fear Of Missing Out) speelt daarbij ook een rol. Bijna één op de vijf Nederlanders heeft hier wel eens last van.
Bijna de helft van de Nederlanders (46%) zegt een gezonde balans te prefereren, waarbij de smartphone sociale interacties ondersteunt zonder overheersend te zijn. Een iets kleiner deel van de respondenten heeft voorkeur voor meer persoonlijke interactie en minder afhankelijkheid van de smartphone. 7% kan niet meer zonder en zegt zijn of haar smartphone in alle persoonlijke interacties te gebruiken.
Greetz vreemde onderzoekspartij? Volgens Greetz niet!
Het digitale wenskaartenbedrijf lijkt nogal een vreemde partij om dit soort onderzoeken te doen, maar daar denkt Greetz zelf anders over. Stuur maar een kaartje in plaats van op je mobiel zitten tikken en swipen is het idee. “Waar een appje snel verstuurd is, biedt een handgeschreven kaart de tijd en aandacht die persoonlijke relaties verdienen. Zo kan een wenskaart een mooie aanvulling zijn op ons leven in de digitale wereld”, stelt het bedrijf. Maar dat kaartje moet je natuurlijk wel samenstellen op… je telefoon!
Tip:
- Snelle betalingen verhogen frauderisico