1 min Ondernemen

Goede Informatieclassificatie beschermt en beveiligt

Goede Informatieclassificatie beschermt en beveiligt

Informatieclassificatie is een belangrijk onderdeel van een goed informatiebeveiligingsbeleid. Kortom, bescherming van uw kroonjuwelen. Het ondersteunt bij het onderbouwen van te nemen beslissingen.

Bij het bepalen van nieuwe investeringen kan de classificatie van pas komen, bijvoorbeeld door de focus te leggen op maatregelen of functionaliteit die de beveiliging verhogen. Hierdoor kan met een beperkt budget toch voldoende bescherming worden gerealiseerd op plaatsen waar het ertoe doet.

Neem bijvoorbeeld de verwerking van persoonsgegevens. Ook assets maar niet letterlijk. Om te voorkomen dat de Wet bescherming persoonsgegevens wordt overtreden, met mogelijk een grote geldboete tot gevolg, kan een organisatie ervoor kiezen om het hele netwerk of de gehele serverinfrastructuur van additionele beveiligingsmaatregelen te voorzien. Vaak moet dan de afweging worden gemaakt of de investering opweegt tegen de mogelijke gevolgen. Risico’s die zich hierbij kunnen voordoen, zijn het onderschatten van de benodigde investering en van de mogelijke gevolgen bij het niet doen van investeringen.

Dankzij informatieclassificatie kunnen grote investeringen worden opgesplitst in kleinere deelinvesteringen, zodat op meerdere plaatsen de best passende en meest doeltreffende maatregelen kunnen worden toegepast.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van maart.