Groeien OT en IT uit tot een dreamteam?

Groeien OT en IT uit tot een dreamteam?

Tot nu toe beschouwde men IT in de industriële sector als ‘atypisch’. Maar Industrie 4.0 wordt steeds onvermijdelijker. Net als digitale netwerken in de productie. OT en IT worden een verplicht duo in de productiehal en dat biedt uitdagingen en kansen.

Industry 4.0 is inmiddels een ingeburgerd begrip. Het vereist een grotere integratie van IT in operationele technologieprocessen, die op hun beurt de IT-beveiliging, productieprocessen en operationele efficiëntie kunnen (en moeten) optimaliseren.

Security als uitdaging

Vooral het security-aspect is daarbij een forse uitdaging voor OT. Ransomware blijft het meest voorkomende type cyberaanval. De cybercriminelen kiezen daarbij steeds vaker voor de industrie als doelwit. Een incident treft echter al snel meer dan alleen een individuele fabriek. Aanvallen op OT richten zich onder meer op de supply chain.

Vaak zijn het ‘statelijke’ actoren die aanvallen uitvoeren. Dit blijkt uit het rapport ‘The Crisis of Convergence: OT/ICS Cybersecurity 2023’. TXOne Networks voerde onderzoek uit in samenwerking met Frost & Sullivan. “Het bedreigingslandschap voor de industriële productie en kritieke infrastructuur is aanzienlijk verslechterd, wat heeft geleid tot ontwrichtende gebeurtenissen en economische verliezen”, citeert IT-Business uit het rapport.

Bedrijven lijken zich inmiddels bewust te zijn van de ernstige bedreiging voor hun OT-beveiliging. Volgens het rapport van TXOne geven ze prioriteit aan het beschermen van kritieke OT-middelen. Gegevensbeveiliging is een topprioriteit als het gaat om investeringen. Daarmee willen ze proberen de veerkracht van hun technologische infrastructuur te versterken.

Moderne technologie laat ons anders denken

AI confronteert de industrie met grote veranderingen, wat het verstandig maakt om beveiliging, automatisering en edge computing te integreren, stelt IT-Business. Aanvankelijk traditioneel gescheiden, was OT verantwoordelijk voor fysieke processen zoals productie of energievoorziening. Tegenwoordig is het onmogelijk om je een leven voor te stellen zonder digitale netwerken van apparaten en interactie met IT. AI heeft hier ruimte om enerzijds productieprocessen te optimaliseren en anderzijds nieuwe diensten te ontwikkelen. Fabrikanten heroverwegen hun portfolio steeds vaker en breiden dit uit met nieuwe AI-functies of bundelen strategisch hun krachten met partners.

Channel werkt strategisch samen

Partners zijn onder meer CrowdStrike en Google Cloud. Google Cloud wil zich richten op het ondersteunen van IR- en MDR-diensten (Incident Response and Managed Detection and Response) van Mandiant via CrowdStrike. Om te beschermen tegen moderne cloudbedreigingen zijn holistische en intuïtieve beheerde beveiligingsoplossingen een noodzakelijke trend voor klanten. Ze zijn bovenal bedoeld om beveiligingsteams te ontlasten en de complexiteit van de eigen IT-beveiliging te verminderen.

Een combinatie van AI-gestuurde clouddiensten, een platform voor beveiligingsoperaties en functies voor het opsporen van bedreigingen van beide bedrijven moeten hierbij ondersteuning bieden. Check Point en Nvidia hebben hun samenwerking ook uitgebreid met netwerk- en on-premise cloudbeveiliging en reageren bijvoorbeeld met de Check Point AI Cloud Protect-oplossing, die zich primair richt op AI-aangedreven bedreigingen.

Om een stabiel netwerk te garanderen, werkt Kaspersky in samenwerking met Boll Engineering de Kaspersky Thin Client bij. Dit is bedoeld om de infrastructuur in transport en industrie te versterken en wordt na een pilotfase nu ook in de DACH-regio toegepast.