Grote veranderingen in datacenter-ecosystemen op komst

Grote veranderingen in datacenter-ecosystemen op komst

Cloudgebruik, dichtheid en gebruik van zonne-energie nemen komende tien jaar aanzienlijk toe

Meer dan achthonderd datacenterprofessionals wereldwijd reageerden op het onderzoek ‘Datacenter 2025’ in de vorm van interviews, e-mails en video’s. De feedback, in zijn geheel bekeken, wijst erop dat de meesten van hen een sterke groei blijven zien van datacenters en de continue (IT-)innovatie. De resultaten lopen uiteen van het verwachte toegenomen cloudgebruik tot de ambitieuze, grotendeels door zonne-energie aangedreven, datacenters met een vermogensdichtheid van meer dan 50 kW per rack. Een ding is duidelijk: de meeste experts vermoeden dat datacenters zoals wij die kennen, de komende tien jaar enorm zullen veranderen.

Gemiddeld genomen voorspellen de experts dat de dichtheid in 2025 zal stijgen tot 52 kW per rack. Volgens de Data Center Users’ Group™ is de gemiddelde dichtheid sinds tien jaar geleden een piek van ongeveer 6 kW werd bereikt tamelijk gelijk gebleven, maar experts voorzien een dramatische toename in de dichtheid die de fysieke omgeving van het datacenter radicaal kan veranderen.

“We zijn begonnen met het initiatief Datacenter 2025 met de oprechte intentie om erachter te komen hoe onze klanten, medewerkers, collega’s en andere belanghebbenden in de datacentergemeenschap de toekomst voor deze industrie zien”, zegt Steve Hassell, hoofd van Emerson Network Power’s Data Center Solutions. “We hebben het onderzoek met een open geest benaderd, zonder verwachtingen of vooroordelen van waar we achter zouden komen. De resultaten geven een beeld van een verregaand begrip, visionair denken en oprecht optimisme, wat ik inspirerend vind. Ik geloof dat de ware invloed van dit rapport niet alleen in het meten van de huidige meningen ligt, maar ook in de mogelijkheid om toekomstige innovatie te sturen.”

Andere opvallende onderzoeksresultaten en voorspellingen uit het rapport:
§  Grote veranderingen in energievoorziening van datacenters: volgens de experts zal een mix aan bronnen worden gebruikt voor het leveren van elektrische energie aan datacenters. Zonne-energie staat bovenaan, gevolgd door vrijwel een gelijke verhouding aan kernenergie, aardgas en wind. 65 procent is ervan overtuigd dat de kans groot is dat hyperscale-voorzieningen draaien op een eigen stroomvoorziening.

§  Cloudvoorspellingen zijn enigszins conservatief: experts uit de branche voorspellen dat tweederde van de berekeningen in het datacenter in 2025 in de cloud zullen worden uitgevoerd. Dat is in feite een nogal conservatieve schatting. Volgens de Global Cloud Index van Cisco representeert de belasting van de cloud zo’n 46 procent van de totale huidige datacenterbelasting, en dit zal tegen 2017 63 procent zijn.

§  DCIM gaat een prominente rol spelen: 29 procent van de experts verwacht een grote transparantie van alle systemen en niveaus, terwijl 43 procent verwacht dat datacenters zelfherstellend en zelfoptimaliserend zullen zijn. Gecombineerd zou dat betekenen dat 72 procent van de experts gelooft dat in 2025 een zeker niveau van DCIM zal worden toegepast – dat is aanzienlijk hoger dan de meeste huidige schattingen van DCIM-toepassing.

§  De bezettingsgraad neemt toe: naar verwachting zal de toegenomen transparantie leiden tot efficiëntere prestaties in het geheel, omdat 72 procent van de branche-experts verwacht dat de bezettingsgraad van IT-componenten in 2025 ten minste 60 procent zal bedragen. De gemiddelde verwachting is 70 procent. Ter vergelijking: het huidige geschatte gemiddelde is 6 tot 12 procent, met best practices ergens tussen de 30 en 50 procent.