Onderzoek: helft Nederlanders niet bezorgd over data in de cloud

Onderzoek: helft Nederlanders niet bezorgd over data in de cloud

Het aantal Nederlanders dat zich zorgen maakt over in de cloud opgeslagen persoonlijke data is de afgelopen 4 jaar met 11 procent  gedaald naar 46 procent. Dat stelt het Consumer Panel van Telecompaper in een onderzoek .

In juni 2011 maakte nog 57 procent van de Nederlanders zich zorgen om privacy in de cloud. In juli 2015, is dit gezakt naar 46 procent. Het aantal Nederlanders dat zich weinig of helemaal geen zorgen maakt over privacy in de cloud steeg intussen van 13 procent in juni 2011 naar 17 procent in juli 2015.

Deze groei lijkt haaks te staan op de toename van incidenten waarbij informatie gelekt of gestolen wordt, zowel bij bedrijven als particulieren. De afnemende vrees voor privacy-problemen bij het opslaan van gegevens in de cloud heeft volgens het onderzoek wellicht te maken met de groeiende bekendheid en acceptatie van de cloud. In de vier tussenliggende jaren zijn Facebook, Gmail, YouTube en Dropbox, eb cloudopslagdiensten van de eigen provider, gemeengoed  geworden.

Het aantal Nederlanders dat graag altijd en overal bij hun data in de cloud wil kunnen is intussen ook aanzienlijk gegroeid. Tussen 2011 en 2013 was er nog sprake van een afname. Het aantal mensen dat altijd en overal bij data in de cloud wilde kunnen, daalde toen van 63 naar 55 procent. In juli 2015 wil echter 65 procent altijd bij clouddata kunnen.

Een groeiend aantal Nederlanders ziet intussen een toekomst met steeds meer gebruik van en opslag in de cloud. Bijna 40 procent gaf in de recente meting aan te verwachten dat al hun data inde nabije toekomst de cloud is opgeslagen. Ten opzichte van de peiling van 2011 is dat bijna een verdubbeling.