2min Security

Helft Nederlandse industrie heeft onvoldoende beveiligde netwerken

Helft Nederlandse industrie heeft onvoldoende beveiligde netwerken

De helft van de industriële bedrijven heeft onvoldoende beveiligde netwerken. Ze lopen hiermee een groot veiligheidsrisico. De medewerkers zijn daarbij de zwakke schakel. Dat blijkt uit onderzoek van Simac en Cisco, getiteld ICT Industry Insights, naar de security van industriële bedrijven.

Niet alleen de beveiliging van netwerken, maar ook het wachtwoorden- en toegangsbeleid is nog niet geoptimaliseerd. Medewerkers geven bijvoorbeeld nog steeds wachtwoorden onderling door en plakken post-its met inloggegevens op hun beeldscherm.

Sombere cijfers over data-security
Er wordt door ICT-verantwoordelijken dan ook een matige 6,7 gegeven voor de manier waarop medewerkers omgaan met data-security. Voor de organisatie zelf geeft men een 6,9 als gemiddeld cijfer voor de omgang met data-security.

Verder geeft bijna 1 op de 5 ondervraagden aan dat het ICT-beleid onvoldoende prioriteit krijgt in het bedrijf. Ook het kennisniveau is onder de maat. Zo is 1 op de 5 niet precies bekend met de meldplicht datalekken die per 1 januari 2016 van kracht is. Het correct naleven van wet- en regelgeving is hierdoor een serieus issue.

Het onderzoek laat zien dat zelfs bij grote of internationale industriële bedrijven de ICT niet op orde is. Schokkend, want de consequenties van een veiligheidsincident kunnen zeer ingrijpend zijn.

Security event

Om ICT-verantwoordelijken uit de industrie te updaten over security op het allerhoogste niveau is er het event ICT Industry Insights. Tijdens deze middag op 14 april worden de volledige onderzoeksresultaten gepresenteerd, waardoor bezoekers leren wat er bij vakgenoten speelt.

Keynote speaker Filip Janssens spreekt over hoe ICT-ers het gedrag van medewerkers en directie zodanig kunnen beïnvloeden zodat ze zichzelf verantwoordelijk gaan voelen voor bijvoorbeeld het wachtwoorden- en toegangsbeleid. Peter Dijkstra van Cisco vertelt hoe Internet of Things bedrijven gaat veranderen. Topspreker Don Eijndhoven geeft visies over het ontwikkelen van cyber-beleid en cybersecurity en Ithar da Costa van De Hypotheker biedt een exclusief praktisch kijkje in de keuken van een geheel andere branche.