2min Zorg

Hoe connected technologie medicatietrouw verbetert

Hoe connected technologie medicatietrouw verbetert

Connected technologie blijkt ervoor te zorgen dat patiënten met chronische aandoeningen hun langdurige behandelingen beter na te leven. Dat blijkt uit onderzoek waarin een jaar aan gebruikersgegevens van Nederlandse patiënten werd geanalyseerd.

96% van de patiënten die gebruik maken van een connected medicijndispenser bleek goed aan het medicatieschema te houden, ook op de langere termijn. Er zat maar weinig verschil in naleving tussen de eerste en elfde gebruiksmaand. Het onderzoek had betrekking op 881.000 innamemomenten van 1.379 Nederlandse patiënten die gemiddeld drie doses per dag innamen.

Normaal gesproken zijn die resultaten een stuk minder rooskleurig. Zonder ondersteuning van connected technologie houdt slechts 50% van de chronisch zieken zich aan de aanbevelingen van hun arts. Dat speelt vooral bij complexe medicatieschema’s die, handmatig nageleefd vaak tot fouten leidt. Patiënten missen bijvoorbeeld een dosis, gebruiken een onjuiste hoeveelheid of nemen hun medicijn in op het verkeerde tijdstip.

Het gebruikte apparaat voor het onderzoek is een Philips Medido. Deze medicijndispenser voor thuisgebruik zorgt automatisch voor een herinnering als de patiënt een dosis moet innemen. Het systeem geeft vervolgens het juiste middel op het juiste tijdstip en geeft afzonderlijke zakjes vrij aan de hand van de voorgeschreven behandeling. Het apparaat houdt het medicijngebruik bij en waarschuwt verplegend personeel als de medicatie niet wordt ingenomen.