Samenwerken om duurzame doelen te bereiken, is een optimaal uitgangspunt voor innovatie en groei. Dat blijkt uit de eerste innovatiemonitor in de regio Foodvalley.
De sectoren IT en de foodsector werken vooral veel samen bij innovatie. Daarnaast zijn er nauwe banden met kennisinstellingen zoals Wageningen University & Research (WUR) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).
Taste of IT
Om de samenwerking op innovatie cross-sectoraal te ondersteunen is onlangs het initiatief ‘Taste of IT’ gestart. Meer dan 100 IT-bedrijven, regio Foodvalley gemeenten, WUR en vele onderwijsinstellingen werken in het ICT Campusprogramma samen om elkaar over grenzen en kennisgebieden te versterken. Deze samenwerking bestaat sinds 2017.
Hoogwaardige kennis wordt omgezet in toepassingen die zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Voorzitter Henk Kievit van Stichting ICT Valley over het initiatief: “Door het combineren van sectoren breng je veel kennis bij elkaar. Daardoor kunnen innovaties en nieuwe verdienmodellen ontstaan. Met Taste of IT willen we de regio nog meer op de kaart zetten en cross-sectorale samenwerking stimuleren. Een belangrijke stimulator is de inzet van hoogwaardige technologie-toepassingen.”
EagleSensing
Een mooi voorbeeld van een cross-sectorale samenwerking van innovatie in het bedrijfsleven is EagleSensing. Deze sterk groeiende Wageningse startup is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geo- en teledetectiesystemen voor problemen in het gewasbeheer in grote plantages.
Inmiddels zijn de analyseprotocollen uitgebreid in verschillende geografische gebieden en industrieën, zoals landbouw, bosbouw en verzekeringen. Met behulp van drones en satellieten analyseren zij met eigen software de luchtfoto’s en GPS-gegevens.
Zo kunnen ze bijvoorbeeld precies zien hoeveel ramen er na een storm kapot zijn in een kas. Dit concept slaat aan. Over de hele wereld is vraag naar dergelijke techniek. EagleSensing kan een grote rol spelen voor bijvoorbeeld boeren, want een betere oogst zonder foute gewassen betekent meer voedsel voor de groeiende wereldbevolking.